Uitgelicht archief

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Archief van uitgelichte onderwerpen.

Kloosterweg 27.jpg

9 september 2017 Open Monumentdag

Bekijk hier alvast de lijst van gemeentelijke monumenten in Waalwijk.


Huis van Van Delft.jpg

Huis van Van Delft

Het voormalige raadhuis van Waalwijk is van 2 april t/m 29 mei 2016 omgedoopt tot Huis van Van Delft. Te zien is een expositie van maar liefst 150 werken van Theodorus van Delft, zijn zonen Jan en Theo en zijn kleinzoon Theo.

Foto Harrie Stassar

Waalwijks dialect

Onlangs zijn het Waalwijks Taal- en Leerboek en het Woordenboek Nederlands-Waalwijks uitgebracht. Op WaalwijkWiki vind je ook een aantal woorden, versjes, liedjes en verhalen in dialect. De verzameling is nog niet groot, maar wordt regelmatig uitgebreid!

En wist je dat het oudste tot nu toe gevonden dialectwoord dateert uit 1677?Waalwijks Symphonieorkest (SALHA, fotonr. 10216, foto A. Oudkerk)

Week van de amateurkunst

Bekijk op WaalwijkWiki de schilderijen en tekeningen van Waalwijkse plekjes of lees de biografie van Guust van der Heijden en Philip Timmermans. En wat te denken van de muziekgezelschappen uit het verleden?


Ode aan het Wandelpark

Collectie SALHA, fotonr.WAA04255.

Op 20 mei 1950 werd het wandelpark aan de Burg. Moonenlaan door burgemeester Lambooy aangeboden aan de bevolking. Wat was Waalwijk trots op deze nieuwe aanwinst!

‘Heemkundig stadsdichter’ Michel Hooijmaaijer schreef er in 2013 een nostalgisch lied over, dat door The Old Faces werd opgenomen op hun CD ‘Veel liefs uit Wolluk.’

Oorlogsslachtoffers

Alida Bremer

In het afgelopen jaar heeft wederom een aantal oorlogsslachtoffers een ‘gezicht’ gekregen op WaalwijkWiki. De laatste foto's die zijn toegevoegd, zijn die van Alida Bremer en, op 4 mei nog, die van Wim van den Heuvel en Gerard van Corstanje. Met dank aan de families. In onze lijst van oorlogsslachtoffers ziet u in één oogopslag over welke foto’s we al beschikken en welke we nog missen!

Wim van den Heuvel
Gerard van Corstanje


Kropholler

Het voormalige raadhuis en het nieuwe Stadhuis aan de Winterdijk gezien vanuit de St. Jan (foto Ton Vermeeren).

Architect A.J. Kropholler ontwierp niet alleen het voormalige raadhuis met het interieur maar ook de andere panden aan het Raadhuisplein, zoals het vroegere gemeentearchief (oorspronkelijk een woonhuis) en de dienstwoning voor agenten van het plaatselijke politiecorps. Ook de lantaarn alsmede het pand voor De Gruyter met muziekkiosk en markthallen zijn van zijn hand. Sluitstuk van zijn oeuvre was ’t Slot met de gelijktijdig gebouwde bovenwoningen Raadhuisplein 6 en 7.Okke de spin als carnavalssymbool (Collectie CCV Schoenlapperslaand).

Carnaval in Schoenlapperslaand

Veul ies’t nog niet, mer ‘n bietje geschiedenis van de carneval in Schoenlapperslaand hebben we al wel op WollukWiki. Es ge hier klikt, komt ’t ammaol in bild en dan kande van daor uit wir verder kijke wè ge gère wilt leeze!

En kom geruust nog ‘ns truug, want wij gaon gewoon deur, ok nao den Vastenaovond!

Adriaan van den Elshout (1892-1915)

Slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog Op 19 januari 2015 was het 100 jaar geleden dat de 22-jarige Adriaan van den Elshout om het leven kwam. Hij was het enige Waalwijkse slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog.

De mijnenlegger Triton stoomde op de bewuste dag naar een versperring in de Westerschelde om een reparatie uit te voeren. Bij de pogingen om vanuit een motorsloep het borglijntje van een losgekomen mijn vast te zetten, explodeerde die mijn en vonden de vijf opvarenden de dood. Onder hen zeemilicien Adriaan van den Elshout uit Besoijen.
De beste wensen

Nieuwjaarsadvertentie van Jan van Delft uit De Echo van het Zuiden (collectie SALHA).

Okke de Spin verspreidde in de jaren ’50 van de vorige eeuw zijn nieuwjaarsgroet via advertenties in De Echo van het Zuiden. Een tiental jaren later maakte ook zijn neefje, kastelein Jan van Delft (van het roemruchte café de Catacomben), gebruik van die krant om zijn klanten precies datgene toe te wensen wat zíj hém toewensten!

De redactie van WaalwijkWiki en het bestuur van heemkundekring De Erstelinghe wensen u simpelweg maar welgemeend alle goeds voor 2015!6 september 1944

Oorlogsmonument aan de Burg. Moonenlaan (collectie SALHA, fotonr. WAA70010, foto J. de Bont, 1978).

Op 6 september 1944 vond een van de meest dramatische gebeurtenissen uit de Waalwijkse geschiedenis plaats. Door de Duitse bezetter werden burgemeester Moonen, Joop Hoffmans, Vincent Hoffmans en dokter Lenglet urenlang gegijzeld op het Raadhuisplein. De burgemeester en Joop en Vincent werden om kwart voor twee die middag achter het raadhuis gefusilleerd.

Joop Hoffmans en burgemeester Moonen verloren het leven. Vincent Hoffmans wist op wonderbaarijke wijze te overleven. Op voorspraak van de burgemeester mocht dokter Lenglet vóór de executie de plek des onheils verlaten.

Van vader op zoon

Familie van Delft-Vermeer, 1897 (SALHA, fotonr. 71824).

Harry de Louw, Arnold Verwiel en Jos Mulders zijn zomaar wat voorbeelden van Waalwijkse vaders, wiens bedrijf werd voortgezet door hun zonen. Binnen de familie Van Delft werd, naast het directeurschap van de Teekenschool en de fotografiezaak, vooral het artistieke talent van generatie op generatie doorgegeven. Van vader Theodorus aan zijn zonen Jan en Theo en ook Jans zoon Theo was een verdienstelijk kunstschilder. Bij de familie Verwiel uit Besoijen zit het besturen in de genen. Van 1865 tot 1922 stonden achtereenvolgens vader, zoon en kleinzoon aan het roer van de gemeente.
Moeders

Tekening Mie Pol.jpg

Ter gelegenheid van moederdag richten wij de schijnwerpers op twee bijzondere Waalwijkse moeders. Mie Pol bracht veertien kinderen ter wereld en was daarnaast druk met het venten van fruit om de kost voor haar grote gezin te verdienen.

In 1930 werd Mie geportretteerd door kunstenares Elsa Rubbens. Elsa trad op 42-jarige leeftijd in het huwelijk met weduwnaar Jan Willem Schneider. Haar succesvolle kunstenaarsloopbaan zette ze toen op een laag pitje om de zorg voor de zeven kinderen van haar echtgenoot op zich te nemen.


Foto's van oorlogsslachtoffers gevraagd

A Papenhoven.jpg

WaalwijkWiki is nog op zoek naar foto’s en eventuele aanvullende informatie van een aantal oorlogsslachtoffers om hen letterlijk een gezicht te kunnen geven. Bekijk hier het overzicht. In de lijst staan alle oorlogsslachtoffers die in Waalwijk zijn omgekomen of er op het moment van hun overlijden woonden.


Momenteel doen wij onderzoek naar mensen die in Baardwijk, Besoijen of Waalwijk zijn geboren, maar vóór de oorlog naar elders zijn verhuisd en daar als gevolg van oorlogshandelingen zijn omgekomen. Van een aantal van hen, zoals bijvoorbeeld Sjaan Papenhoven, is het verhaal al opgenomen in WaalwijkWiki.


WaalwijkWiki-noten uit De Klopkei

Omslag Klopkei 1 2014.jpg

In De Klopkei wordt voor extra informatie over personen, zaken en gebeurtenissen verwezen naar WaalwijkWiki. Lees hier meer over: Burgemeester Dalleu, Burgemeester Lambooy, Grotestraat 168-170, Het in 1824 afgebrande raadhuis, Link naar de volledige biografie van Henricus Josephus Johannes Mokcaarts, Kees de Ruijter, bevat tevens een link naar de Polygoon-filmbeelden uit 1937 en 1939, Lederwarenfabriek Firma de Ruijter-Moonen, Schoenfabriek H. de Ruijter-Moonenen Frans Slaats.Omslag De Klopkei 4e kwartaal 2013

WaalwijkWiki-noten in De Klopkei Bij de artikelen in De Klopkei wordt voortaan een WaalwijkWiki-noot opgenomen wanneer over in de artikelen genoemde personen, zaken of gebeurtenissen op WaalwijkWiki meer informatie is te vinden. In De Klopkei van het 4e kwartaal 2013 wordt verwezen naar: Bezoek koning Lodewijk Napoleon aan Waalwijk in 1809, Grotestraat 184]], Gosuinus van Heijst, Adrianus J.A. Kuyper, Anna Nieuwenhuijsen en Jan PannebakkerAdvertentie Flora Bioscoop.jpg

Bioscopen in Waalwijk Flora, Marka, de Witte en de Nieuwe Bioscoop, Luxor en Musis Sacrum. Waalwijkse bioscopen tussen 1907 en 1992. Lees meer...Raadhuis en Stadhuis.jpg

Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2013 gemist? Bekijk hier alsnog het eeuwenoude pand Grotestraat 184, de St. Clemenskerk en het voormalige raadhuis met het prachtige interieur. Over vroegere raadhuizen leest u hier meer en informatie over een aantal andere Waalwijkse monumenten vindt u hier.


SLEM Affiche.jpgOp 21 augustus 1953 opende de Internationale Tentoonstelling Schoenen Leder en Mode, beter bekend als de SLEM, haar poorten voor het publiek. Lees verder...


GF Couwenbergh.jpg
Godefridus Franciscus (Frie) Couwenbergh was gemeentearchivaris, wereldrecordhouder en in hart en ziel Besoijenaar, ook na de samenvoeging met Waalwijk. Aan hem gerichte brieven met als vermelding woonplaats Waalwijk werden steevast ongeopend geretourneerd! Lees verder...

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen