Raadhuisplein 8

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Raadhuisplein 8
Foto Wikipedia/China Crisis
Foto Wikipedia/China Crisis
Rijksmonument
Monumentnummer 521819
Adres Raadhuisplein 8
Oorspronkelijke functie Winkel met magazijn en bovenwoning
Bouwjaar 1941
Architect A.J. Kropholler
Datum besluit 09-10-2001

Het pand Raadhuisplein 8 is in 1941 in opdracht van het gemeentebestuur gebouwd als winkelpand met magazijn en bovenwoning. Op het magazijn zijn daarnaast nog twee afzonderlijke bovenwoningen (respectievelijk Raadhuisplein 6 en Raadhuisplein 7) gebouwd. Het pand kreeg de naam 't Slot.

Nadat in 1937 de bebouwing van de westzijde van het Raadhuisplein met een winkelpand, een galerij en een muziekkiosk was gerealiseerd, werden de oude panden die nog aan de oostzijde stonden (zie foto hieronder), steeds meer een doorn in het oog van het gemeentebestuur. In oktober 1940 kon dan ook gemeld worden dat de gemeente eigenaar geworden was van de betreffende percelen en werd architect Kropholler gevraagd een ontwerp voor nieuwbouw te maken. De aanbesteding vond plaats op 14 januari 1941, aannemer was G.A. Baeten uit Waspik voor de som van fl. 63.575,--.

Nadat de laatste bewoners elders waren gehuisvest en ook De Bico een tijdelijk ander onderkomen had gevonden, werden de oude panden vanaf 17 februari gesloopt. Op 15 maart was het gehele terrein ontruimd en kon de aannemer aan de slag met de fundering.

Ondertussen was de burgemeester in conclaaf met de architect over een passende naam voor het complex. Even is ’t Raethuys overwogen, maar de heren waren het er al snel over eens dat die naam van weinig fantasie zou getuigen. De Eijkelboom (verwijzend naar de eik in het wapen van de gemeente), De Klepperman en De Biekorf werden ook afgewezen, hoewel de eerste ondernemer die het pand huurde wel zijn zaak nog enige tijd De Biekorf genoemd heeft. Naar een voorstel van burgemeester Moonen werd uiteindelijk gekozen voor ’t Slot, ‘daarmede aangevende de afsluiting van het plein en het slot van het om dat plein gestichte gebouwencomplex.

Begin april 1942 was het complex gereed en schreef de Nieuwe Tilburgsche Courant: ‘Het prachtige geheel van Raadhuisplein met entourage kan thans volkomen tot zijn recht komen.

Afbeelding

Appendix

Bronnen


  • SALHA, Archief Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1996, inv. nrs. 463 en 2277, Bouw Raadhuisplein 6, 7 en 8.
  • Nieuwe Tilburgsche Courant, 15 februari 1941 en 10 april 1942.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen