Arnoldus Joannes Dalleu

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Arnoldus Joannes Dalleu
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Arnoldus Joannes Dalleu
Geboren Waalwijk, 20-08-1797
Overleden Besoijen, 05-01-1865
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester en herbergier/logementhouder

Arnoldus Joannes Dalleu (Waalwijk, 20 augustus 1797 - Besoijen 5 januari 1865) was burgemeester van Besoijen van 20 januari 1839 (KB 20 januari 1839) tot 5 januari 1865.

Na het overlijden van Willem Brokken werd Arnoldus Joannes Dalleu uit drie door de raad voorgedragen kandidaten tot burgemeester benoemd. Op dat moment had hij al 18 jaar lang zijn sporen in de gemeenteraad verdiend. Ook via zijn vader Adrianus Dalleu, municipaliteitslid tijdens Napoleon, beschikte hij over een bestuurlijke achtergrond. Ironisch genoeg had Dalleu senior zich een voorstander betoond van de van hogerhand opgedrongen samenvoeging met Waalwijk, die overigens maar tijdelijk van aard bleek. De familie Dalleu, afkomstig uit het Noordfranse Arras, was vanouds actief in de paardenhandel. Arnoldus zelf dreef een herberg met logement. Tijdens zijn ambtsperiode kreeg Dalleu te maken met de bestrating van de weg naar Waspik, die op Besoijens grondgebied met 'Kannadasche boomen' werd beplant. Voorts nam hij maatregelen ter bevordering van de brandveiligheid.

Afbeeldingen

Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jan Rosendaal overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen', De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 15.

Voorganger:
Willem Brokken
Burgemeester van Besoijen
1839 - 1865
Opvolger:
Johannes Verwiel
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen