Cornelis Gerardus Verwiel

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Cornelis G. Verwiel
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Cornelis Gerardus Verwiel
Geboren Besoijen, 08-06-1857
Overleden Waalwijk, 03-05-1933
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester en lederhandelaar

Cornelis Gerardus Verwiel (Besoijen, 8 juni 1857 – Waalwijk, 3 mei 1933) was burgemeester van Besoijen van 6 februari 1890 (KB 24 januari 1890) tot 1 maart 1917.

Nadat zijn broer Gerardus Cornelis tevergeefs een beroep had gedaan op de raad om zijn kandidatuur van burgemeester te steunen, lukte dat Cornelis Gerardus wel, zij het niet met volle instemming. Zijn installatie vond plaats op 6 februari 1890. Het overlijden van zijn hooggeachte vader Johannes nog indachtig, was er bij die gelegenheid weinig belangstelling tot feesten. De voorzittersstoel was smaakvol versierd en het 'leve de koning, leve Besoijen' werd gezongen.

Als hij in 1917 terugtreedt, wordt hij gewaardeerd om zijn activiteiten. Er kwam een waterleiding in Besoijen en een riolering in de Besoijense Steeg. De plaats werd aangesloten op het telefoonnet en er werd een contract voor levering van licht en gaskracht afgesloten. Bovenal stond Verwiel echter bekend als een burgervader die meeleefde met de noden van de mens. Hij trad af omdat het ambt hem teveel werd. Zijn beroep als lederhandelaar eiste veel tijd en... de tijd was rijp dat zijn zoon hem zou opvolgen.

Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jan Rosendaal overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen', De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 17.

Voorganger:
Johannes Verwiel
Burgemeester van Besoijen
1890 - 1917
Opvolger:
Johannes J.L.M. Verwiel
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen