Mr. Jacob de Jonghe

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Mr. Jacob de Jonghe
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Jacob de Jonghe
Geboren Den Haag, ca. 1487
Overleden Den Haag, 07-01-1555
Burgerlijke staat Gehuwd met Clementia Pijnsen
Overige gegevens
Beroep(en) Heer van Baardwijk

Jacob de Jonghe (Den Haag ca. 1487 – Den Haag, 7 januari 1555) was de tweede zoon van Mr. Cornelis Reynersz. de Jonge en Machteld van der Merwede. Na het overlijden van zijn broer Reijnier werd Jacob op 17 maart 1515 beleend met de Heerlijkheid Baardwijk. Op dezelfde dag werd hij ook heer van Valkenvoort.

Hij trad in het huwelijk met Clementia Pijnsen (een dochter van Jacob Pijnsen, die Raad en Advocaat-fiscaal was bij het Hof van Holland) en kreeg met haar twee zonen, Cornelis en Jacob. Daarnaast had hij nog een buitenechtelijke zoon, eveneens Cornelis genaamd.

Jacob begon zijn werkzame leven in 1507 als klerk van Jacob Goudt, rentmeester van Noord-Holland. Twee jaar later trad hij in dienst bij de Rekenkamer in Den Haag, waar hij tot 1553 zou blijven werken. Hij klom op van klerk tot auditeur (1511) en rekenmeester (1526). Zijn zoon Cornelis zou hem in deze functie opvolgen.

Daarnaast was Jacob lid van het Haagse Sacramentsgilde. Dit gilde had omstreeks 1440 aan het Noordeinde een gildehuis opgericht, waarin ook oude mannen en vrouwen werden verzorgd.

Jacob de Jonghe overleed op 7 januari 1555. Zoon Cornelis zou hem opvolgen als heer van Baardwijk terwijl Valkenvoort werd toebedeeld aan zoon Jacob.

Ter herinnering aan de rol die het geslacht De Jong(h)e, dat zich De Jong(h)e van Baertwijck noemde, in de geschiedenis van Baardwijk heeft gespeeld, werd besloten een van de nieuwe straten in het Uitbreidingsplan Baardwijk (1956) de naam De Jonghestraat te geven.


Appendix

Bronnen

  • Matthys Balen, Beschryvinge der stad Dordrecht (1677).
  • Website Nationaal Archief, Ruslandgids, geschiedenis archiefvormer Dorpsbestuur Baardwijk.
  • C. Hornman, De Heren van Baardwijk, Met Gansen Trouw (jaargang 33-1983).
  • Serge ter Braake, Met Recht en Rekenschap. De ambtenaren bij het Hof van Holland en de Haagse Rekenkamer in de Habsburgse Tijd, 1483-1559 (2007).
  • J.C. de Kort,Repertorium op de lenen van de hofstede Heusden 1246-1650 (www.hogenda.nl, geraadpleegd in juli 2018).
  • Website www.haagseelite.nl (juli 2018)
  • Website Haags Gemeentearchief, Geschiedenis van het Oude Mannenhuis (geraadpleegd in juli 2018)
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen