Reinier Joseph Theodorus van der Heijden

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Reinier J.T. van der Heijden
Uit: De Echo van het Zuiden, 4 febuari 1963.
Uit: De Echo van het Zuiden, 4 febuari 1963.
Persoonsgegevens
Naam Reinier Joseph Theodorus van der Heijden
Geboren Waalwijk, 07-01-1898
Overleden Vught, 01-06-1981
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester

Reinier Joseph Theodorus van der Heijden (Waalwijk, 7 februari 1898 – Vught, 1 juni 1981) was burgemeester van Waalwijk van 5 december 1944 tot 1 juli 1946.

Veel tijd voor een feestelijke installatie was er niet bij de tijdelijke benoeming van de burgemeester die voor de eerste maal de tijdelijke raad pas op 24 augustus 1945 voorzat. Van der Heijden, wiens oom en vader achtereenvolgens gemeenteontvanger van Waalwijk waren en afkomstig uit een groot looiersgezin, volgde een universitaire opleiding en werd jurist. Voordat hij op 1 oktober 1930 tot burgemeester van Drunen werd benoemd, was hij enkele jaren advocaat en procureur te Den Haag.

In 1942 werd hij door de bezettende macht vanwege zijn houding en het niet opvolgen van opdrachten ontslagen en in gijzeling genomen. Terug in Drunen bleef hij daar burgemeester tot juli 1946 en combineerde dat ambt ruim anderhalf jaar met dat van Waalwijk. Per laatstgenoemde datum werd hij benoemd tot eerste burger van Loon op Zand. Dat bleef hij tot 1 maart 1963. Van der Heijden was gedurende een aantal jaren secretaris van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Waalwijk, voorzitter van de P.T.T.-kamer Provincie Noord-Brabant en bestuurslid van het O.M.O., waaronder het Dr. Mollercollege. Zijn activiteiten waren gericht op de wederopbouw van de gemeente. Woningbouw, Zweedse (betonnen) noodwoningen en de opstelling van een nieuw havenplan (directe verbinding met de Bergse Maas) behoorden tot zijn werk. Van der Heijden werd dank gebracht voor de ‘meesterlijke’ wijze waarop hij had bestuurd.

Bronnen

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jan Rosendaal overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen', De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 31.

Voorganger:
Eduardus Constantinus Josephus Moonen
Burgemeester van Waalwijk
1944- 1946
Opvolger:
Robert Lambooy
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen