Petrus Cornelis de Jongh

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Piet 'de Post' de Jongh
Collectie GAW, fotonr. 43454
Collectie GAW, fotonr. 43454
Persoonsgegevens
Naam Petrus Cornelis de Jongh
Geboren Oosterhout, 09-02-1883
Overleden Waalwijk, 06-03-1951
Burgerlijke staat Gehuwd met Nicolasina Broeders
Overige gegevens
Beroep(en) Postbode


Petrus Cornelis (Piet de Post) de Jongh (Oosterhout, 9 februari 1883 – Waalwijk, 6 maart 1951) was postbode van beroep.

Piet werd geboren in Oosterhout als zoon van Joannes de Jongh en Petronella Pieterse. Hij had nog een broer, Cornelis Waltherus (1886) en twee zusters, Johanna Maria Helena (1887) en Anna Catharina Maria (1890), die beiden intraden in een klooster. Vier andere kinderen zijn op jonge leeftijd overleden.

Op 1 april 1904 werd Piet aangenomen als oproepkracht bij de P.T.T. Hij werd postbode in een tijd dat de bestelling nog in zijn geheel te voet werd gedaan. Met een schoudertas de wijk in en weer terug naar kantoor. Het gebruik van een fiets tijdens de bestelling had plaats vanaf ongeveer 1907. Op 16 januari 1914 kreeg hij zijn vaste aanstelling. Hij werd aangenomen als brieven- en telegrambesteller op het postkantoor van Oosterhout met een jaarwedde van fl. 400,--. Het salaris was zeker geen vetpot en lag ruim onder het landelijke gemiddelde.

Vanaf augustus 1914 kampte de P.T.T. met een personeelstekort. Veel mannen waren gemobiliseerd als gevolg van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Men probeerde nieuwe medewerkers aan zich te binden door ze een vast arbeidscontract aan te bieden, maar het lage salaris en de slechte arbeidsverhoudingen trokken weinig mensen over de streep. De algehele malaise bij de P.T.T. zou ongeveer tien jaar duren.

Op 1 juli 1914 werd Piet de Jongh overgeplaatst naar Waalwijk, waar hij de rest van zijn leven zou blijven. In Dongen maakte hij kennis met Nicolasina Broeders (1890-1979) met wie hij op 18 juli 1918 in het huwelijk trad. Het jonge paar vestigde zich eerst in de St. Antoniusstraat en verhuisde later naar de Kloosterweg. Zij kregen in totaal 9 kinderen.

In 1925 behaalde de post voor het eerst in jaren weer een positief exploitatieresultaat. Dit was te danken aan de jarenlange bezuinigingen en de groei van het postverkeer. Er kwamen nieuwe diensten, zoals het verspreiden van ongeadresseerd drukwerk.

In 1939 vierde Piet zijn 25-jarig ambtsjubileum als postbode. Op de receptie werd hij toegesproken door de directieleden De Rouw en Teunissen en namens de collega’s door de heer H. van Engelen. Als geschenk werd hem een meubelstuk (dat bestond uit een tafeltje met vier stoelen) overhandigd.

Per 10 november 1945 werd Piet bevorderd tot kantoorknecht; hij verdiende toen een weekloon van fl. 33,26. Op zijn 65e verjaardag, op 9 februari 1948, nam hij afscheid van de P.T.T. Namens het personeel van de technische dienst kreeg hij een portefeuille aangeboden. ’s Avonds kwam al het personeel naar huize De Jongh om gezamenlijk te genieten van een feestmaaltijd. Tijdens het officiële gedeelte werd hem nog de afscheidslegpenning en de draagpenning overhandigd. Zijn collega’s boden hem toen een rijwiellantaarn met dynamo aan die paste bij de fiets die hij van zijn kinderen gekregen had.

Piet ‘de Post’ de Jongh overleed te Waalwijk op 6 maart 1951.

Appendix


De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur P.C. de Jongh overgenomen uit De Klopkei, 23e jaargang, 2e kwartaal 1999.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen