Kloosterweg

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto GAW, nr. 83012.

Twee vliegen in één klap wilde het gemeentebestuur op 23 december 1927 slaan: een betere naam geven aan de in de volksmond met Verlengde St. Antoniusstraat aangeduide weg èn voorkomen dat een historische straatnaam verloren zou gaan.

In De Echo van het Zuiden van 28 december 1927 is de volgende weergave opgenomen van de discussie die in de gemeenteraad over dit agendapunt ontstond:

Pullens: Ik heb gezien dat het voorstel is om vanaf de 2e Zeine tot de Meerdijk voortaan Kloosterweg te noemen om daardoor de historische straatnaam de Kloostersteeg te bewaren. Vooral is het toch de bedoeling het vroegere klooster Nazareth in de herinnering te doen voortleven, maar dan vind ik het toch daar achter in de hei niet de weg daarvoor. Zou men dan niet beter een andere straat zo kunnen noemen?

Voorzitter: Het is de bedoeling om de historische naam van Kloostersteeg, die de weg vanaf de Markt tot de Meerdijk vroeger gehad heeft, nog enigszins te bewaren. Het stuk tot aan de overweg is herdoopt in Stationsstraat, vanaf de overweg tot 2e Zeine is St. Antoniusstraat geworden en nu willen we het laatste gedeelte van de oude Kloostersteeg Kloosterweg noemen. We hadden het ook Kloosterlaan kunnen noemen, maar omdat toch het klooster weg is, noemen we het ook Kloosterweg (gelach).

Van Driel: Het komt mij voor dat men de tegenwoordige Stationsstraat beter die naam kan geven.

Timmermans: Dan zouden alle zakenmensen nieuwe drukwerken enz moeten laten maken. Vroeger heeft de ‘Heiligen Daan’ daar ook gewoond. Dan zou men die weg ook wel ‘Heiligen Daanweg’ kunnen noemen (gelach).

Na deze discussie werd het voorstel van B&W ongewijzigd goedgekeurd.

Appendix


Bronnen

  • SALHA, Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1996, inv.nr. 70, Straatnaamgeving en huisnummering 1927-1962.

Noten


  • 'Voorzitter' is burgemeester Moonen.
  • ‘Heiligen Daan’ is Daniel Stoopendaal (1815-1888) die jarenlang als kluizenaar in een zelfgebouwd hutje aan de Kloosterweg woonde.
  • Aan de huidige Kloosterweg werd in 1901 de Watertoren gebouwd en in gebruik genomen.
  • Uit dankbaarheid voor de bevrijding van Waalwijk is in 1947 aan het einde van de Kloosterweg een Mariakapel gebouwd.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen