Norbertus Adrianus Dominicus Vermeulen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Norbertus Adrianus Dominicus Vermeulen
Foto van bidprentje (collectie Ad van den Houdt)
Foto van bidprentje (collectie Ad van den Houdt)
Persoonsgegevens
Naam Norbertus Adrianus Dominicus Vermeulen
Geboren Waalwijk, 05-10-1850
Overleden Waspik, 03-02-1920
Burgerlijke staat Gehuwd met Johanna Maria Schuurmans
Overige gegevens
Beroep(en) Brouwer


Norbertus Adrianus Dominicus Vermeulen (Waalwijk, 5 oktober 1850 – Waspik, 3 februari 1920) was een zoon van dokter Antonie Vermeulen en Dorothea Josepha Moonen. Hij was brouwer en zouaaf.

Of zijn studie vanaf 1862 aan het seminarie te Sint Michielsgestel een rol heeft gespeeld is niet bekend, maar ook Vermeulen wil voor de paus strijden en vertrekt op 5 november 1869 naar Rome. Hij was toen brouwer van beroep. Zijn inschrijvingsnummers waren respectievelijk 9370 en 4471.

Hij blijft zouaaf tot 5 mei 1870, wat betekent dat hij niet de gehele termijn heeft uitgediend, maar slechts een half jaar. De reden hiervan was dat hij bij Ministeriële Beschikking van de Staat der Nederlanden opgeroepen werd om zijn dienstplicht in Nederland te komen vervullen.

Norbertus Vermeulen trouwde op 25 juni 1873 te Uden met Johanna Maria Schuurmans en overleed op 3 februari 1920 in Waspik. Waarschijnlijk was hij daar op visite, want hij was toen woonachtig in Nijmegen.

Volgens zijn bidprentje was hij ‘lid van de bijzondere raad van den H. Vincentius à Paolo te Nijmegen, oud-zouaaf van Z.H. Pius IX, begiftigd door Z.H. Leo XIII met de ere-medaille Bene Merenti en door Z.H. Benedictus XV met het gouden Eere-Kruis Pro Ecclesia en Pontifice.’

Appendix

Bronnen

  • De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Ad van den Houdt overgenomen uit ‘ Zouaven uit Waalwijk, Baardwijk en Besoijen’, De Klopkei (26e jaargang, 3e kwartaal 2002).

Zie ook

Lijst van zouaven

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen