Michiel Johannes Wilhelmus Hooijmaaijer

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Michel Hooijmaaijer
Collectie heemkundekring De Erstelinghe
Collectie heemkundekring De Erstelinghe
Persoonsgegevens
Naam Michiel Johannes Wilhelmus Hooijmaaijer
Geboren Waalwijk, 22-07-1927
Overleden Vlijmen, 24-07-2016
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overige gegevens
Beroep(en) Typist en telefonist

Michiel Johannes Wilhelmus (Michel) Hooijmaaijer (Waalwijk, 22 juli 1927 – Vlijmen, 24 juli 2016) was een zoon van Johannes Nicolaas Hooijmaaijer en Joanna Maria Huberdina de Groot. Hij was componist en tekstschrijver van het (officieuze) Waalwijkse volkslied.

Michel, vaak kortweg Chel of Chelly genoemd, kwam blind ter wereld, maar na een operatie werd het zicht in één oog hersteld. Hij behaalde het diploma van de driejarige HBS en volgde daarna, als voorbereiding op de voortzetting van het handelsagentschap van zijn vader, de opleiding aan de Vakschool voor de Leder- en Schoenindustrie. Hij moest echter zijn toekomstplannen aanpassen, toen hij in 1952 ten gevolge van een operatie volledig blind werd. Na zich vertrouwd gemaakt te hebben met de nieuwe manier van leven die daaruit voortvloeide, werkte hij van 1955 tot 1962 als typist bij Schoenfabriek Van Haren en vertrok toen naar de communicatie-afdeling van Philips in Tilburg, waar hij bleef werken tot aan zijn pensioen.

In september 1935 werd hij ingeschreven als een van de eerste welpen van Scouting A.Z.G. en als zodanig geïnstalleerd op 30 april 1936. Na alle afdelingen doorlopen te hebben, was hij van 1954 tot 1985 groepsleider en maakte daarna als secretaris nog elf jaar deel uit van het bestuur. In 1996 werd hij benoemd tot erelid van de vereniging.

Voor een voordracht tijdens een ouderavond van de verkenners componeerde en dichtte hij in 1958 het officieuze Waalwijkse volkslied, ‘Ode aan Waalwijk.’ Michel is verder auteur van ’50 Jaar verkennen in Waalwijk. Een halve eeuw Andreas Zijlmansgroep’ (1984) en ‘Met Scouting Andreas Zijlmansgroep de 20e eeuw uit. Aanvulling op het gedenkboek 50 jaar verkennen in Waalwijk’ (2001).

Naast zijn vrijwilligerswerk voor de scouting, zette Chel zich van 1946 tot 1951 ook in voor het Katholiek Thuisfront, in 1950 voor een grote missietentoonstelling, in 1978 voor de oprichting van een gedenkteken voor de Broeders van de Petrusschool en gedurende 32 jaar voor de organisatie van de intocht van St. Nicolaas in Waalwijk.

In samenwerking met The Old Faces werd in 2013 ‘Veel liefs uit Wolluk’ uitgebracht, een CD met nostalgische liedjes over Waalwijk, waarvoor Michel grotendeels de teksten schreef.

Michel werkte verder nog mee aan de documentaire ‘Om nooit te vergeten’ (2014) die werd uitgebracht t.g.v. 70 jaar bevrijding. Als ooggetuige (de familie Hooijmaaijer bewoonde een bovenwoning aan de Markt en had vanuit de erker uitzicht op het Raadhuisplein) deed hij hierin verslag van de afschuwelijke gebeurtenissen in Waalwijk op 6 september 1944 en het droevige lot van burgemeester Moonen en Joop en Vincent Hoffmans.

Voor zijn werkzaamheden ten behoeve van de scouting ontving Michel zowel de zilveren als de gouden Jacobsstaf, in 1969 bekrachtigd met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Op 13 oktober 1984 werd hem de eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau, toegekend en in 1996 ontving hij het Ereteken van de gemeente Waalwijk.

In de laatste maanden van zijn leven was Chel nog druk met het op schrift stellen van zijn levensverhaal. Het voor familie en vrienden bestemde boekje met de titel ‘Blindelings door het leven’ was net gereed, toen hij op 24 juli 2016 in Vlijmen overleed.


Appendix

Bronnen


  • De Klopkei, (35e jaargang, 2e kwartaal 2011)
  • Collectie Heemkundekring de Erstelinghe, CD ‘Veel liefs uit Wolluk’ (2013)
  • Collectie Heemkundekring de Erstelinghe, DVD documentaire ‘Om nooit te vergeten’ (2014)
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen