Kind op paard

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Kind op paard
Foto Bert de Vaan
Foto Bert de Vaan
Gegevens beeld
Naam Kind op paard
Locatie Rembrandtpark 67
Ontwerp Harm Timmermans
Uitvoering Harm Timmermans
Datering 1973
Beschrijving Zie tekst hiernaast.
Teksten -
Techniek Brons

Het beeld Kind op paard bij SBO Het Zilverlicht (de voormalige Dr. Hordijkschool) aan het Rembrandtpark is in 1973 in het kader van de Rijksregeling ‘Decoratieve aankleding van rijksgebouwen en scholen’ vervaardigd door Harm Timmermans.

Conform de voorschriften van de Rijksregeling was er voor de ‘decoratieve versiering’ bij de Dr. Hordijkschool een bedrag van fl. 10.500,-- beschikbaar. Uit een voordracht van het schoolbestuur, selecteerde het bij de bouw van de school betrokken architectenbureau beginnend kunstenaar Harm Timmermans voor de vervaardiging van het kunstwerk. Timmermans, een nazaat van Judocus Timmermans Wzn., is geboren in Loon en Zand en woonde later met zijn ouders aan de Burg. Smeelelaan in Waalwijk.

Harm Timmermans studeerde in de zomer van 1972 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te 's- Hertogenbosch. Zijn docent, beeldhouwer Marius van Beek, was vol lof over hem, aldus het architectenbureau, en daarom werd besloten Timmermans te verzoeken een ontwerp te maken. Het ontwerp werd als ‘een voortreffelijk stuk werk’ gekwalificeerd, waarna zowel het schoolbestuur als burgemeester en wethouders zich akkoord verklaarden met het verstrekken van de definitieve opdracht.

In het beeld ‘Kind op paard’ bracht Timmermans de gedachte tot uitdrukking dat voor een kind droom en werkelijkheid met elkaar vervlochten zijn. Zonder angst zit het kind op de rug van een paard, verzonken in zijn eigen droomwereld. De wereld is nog puur en oningevuld. Dit doet een appèl op de verantwoordelijke opvoeders, namelijk: wees voorzichtig, inhoud breekbaar!

Appendix


Bronnen

  • SALHA, Gemeentebestuur Waalwijk, inv.nr. 3614, Bouwdossier Dr. Hordijkschool.
  • SALHA, Archief St. Antoniusparochie, inv.nrs. 75 en 147, Bouw en inrichting Dr. Hordijkschool.
  • Mededeling H. Timmermans 30 juli 2014.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen