Johannes Hendrikus van den Houdt

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes Hendrikus van den Houdt
Foto Theo van Delft, collectie familie Van den Houdt
Foto Theo van Delft, collectie familie Van den Houdt
Persoonsgegevens
Naam Johannes Hendrikus van den Houdt
Geboren Waalwijk, 14-11-1840
Overleden Waalwijk, 03-02-1913
Burgerlijke staat Gehuwd met Petronella Anna Brekelmans
Overige gegevens
Beroep(en) Schoenmaker, gemeentebode, koopman in petroleum, nachtwacht en onbezoldigd gemeenteveldwachter


Johannes Hendrikus van den Houdt (Waalwijk, 14 november 1840 – Waalwijk, 3 februari 1913) was een zoon van Johannes Hendrikus van den Houdt en Maria Catharina van der Bijl. Hij was schoenmaker, gemeentebode, koopman in petroleum, nachtwacht, onbezoldigd gemeenteveldwachter en zouaaf.

Hij vertrok naar Rome op 18 november 1866. Zijn inschrijvingsnummers waren respectievelijk 3123 en 1358. Hij nam deel aan de slag van Mentana op 2 november 1867 en ontving hiervoor het Mentana-kruis. Aan Johannes Hendrikus van den Houdt werd bovendien nog een gouden medaille toegekend; waarvoor is helaas niet bekend. Deze medaille werd uitgereikt als men gewond was geraakt, zich bijzonder had onderscheiden had of werkzaam was geweest als verpleger. Van een verwonding is echter in de familie niets bekend en op de lijst van verplegers komt zijn naam niet voor. Aannemelijk is dan dat hij zich op de een of andere wijze heeft onderscheiden.

Na zijn terugkeer werd Hendrikus van den Houdt, zoals hij gewoonlijk werd genoemd, gemeentebode en trouwde op 19 mei 1872 met Petronella Anna Brekelmans. Omstreeks 1887 werd hij benoemd tot nachtwacht en van 1888 tot 1892 was hij daarnaast onbezoldigd gemeenteveldwachter van Waalwijk.

Johannes Hendrikus van den Houdt overleed te Waalwijk op 3 februari 1913.


Appendix

Bronnen


  • De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Ad van den Houdt overgenomen uit ‘ Zouaven uit Waalwijk, Baardwijk en Besoijen’, De Klopkei (26e jaargang, 3e kwartaal 2002).

Zie ook


Lijst van zouaven

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen