Hendrikus van Engelen

Uit WaalwijkWiki
(Doorverwezen vanaf Drik van Engelen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Drik van Engelen
Collectie SALHA, gedeelte van fotonr.14327.
Collectie SALHA, gedeelte van fotonr.14327.
Persoonsgegevens
Naam Hendrikus van Engelen
Geboren Nieuwkuijk, 13-05-1897
Overleden Waalwijk, 16-04-1962
Burgerlijke staat Gehuwd met Ida Maria van den Houdt
Overige gegevens
Beroep(en) Brievenbesteller

Hendrikus (Drik) van Engelen (Nieuwkuijk, 13 mei 1897 – Waalwijk, 16 april 1962) was een zoon van schoenmaker Arnoldus van Engelen en diens echtgenote Johanna Schelle. Hij trouwde op 27 januari 1921 te Waalwijk met Ida Maria van den Houdt, met wie hij 8 kinderen kreeg (waaronder de latere cabaretiers Ton en Joop). Hij verdiende de kost als brievenbesteller, had aan de Stationsstraat 42a nog enige tijd het sigarenmagazijn ‘Populair’ en verdiende in de avonduren een centje bij als ‘explicateur’ in de Witte Bioscoop. In zijn vrije tijd trad hij op als humorist, voordrachtskunstenaar en sneldichter.

In juli 1898 verhuisde de familie Van Engelen van Nieuwkuijk naar Waalwijk, in 1912 naar Helmond om in 1914 weer terug te keren in Waalwijk. Als smid verbleef zoon Drik nog enige tijd in Gestel (bij Eindhoven). Terug in Waalwijk koos hij echter voor een carrière bij de P.T.T., waar hij begon als brievenbesteller en later voorman-besteller werd. Een ‘eervolle aantekening’ in zijn personeelsdossier verdiende hij in 1937, toen hij op uitnodiging van het hoofdbestuur van de P.T.T. overal in het land voor zijn collega’s lezingen verzorgde met als titel ‘Humor in Brabant.’

In 1916 nam de toen 19-jarige Drik voor de eerste maal deel aan een humoristenwedstrijd en het publiek was onder de indruk van zijn optreden. Bij de viering van zijn 25-jarig jubileum in 1941 telde zijn erelijst maar liefst 124 bekroningen, waaronder 50 eerste prijzen! Naast zijn solo-optredens werkte Van Engelen op het podium ook enige tijd samen met C. Didden uit Waalwijk en ene Vermeeren uit Breda; vanaf 1935 vormde hij samen met Tom Burmanje het succesvolle duo Hentom.

Drik was aanvankelijk lid van Toneelvereniging D.V.S.V., waar hij o.a. de hoofdrol speelde in ‘Sauls Verwerping’ (en daarmee op een concours in Tilburg de prijs voor de zwaarste rol won) en waarvan hij in 1922 voorzitter werd. Vier jaar later stapte hij als regisseur over naar O.O.G., met wie hij in 1929 kampioen van Oost-Brabant werd. Van Engelen was ook medeoprichter en bestuurslid van de Kring Noord-Brabant van de R.K. Dilettantenbond.

Ook voetbal had zijn belangstelling. Hij was enige tijd voorzitter van de voetbalvereniging Quick en later van de supportersclub van W.S.C.. In het clubblad ‘Goal’ had hij zijn eigen rubriek. Ook voor de bejaarden zette hij zich, samen met het Comité Ouden van Dagen, vele jaren belangeloos in, evenals voor buurtvereniging De Sticht en het daaraan verbonden revue-gezelschap.

Talloos zijn daarnaast de feestcommissies waarvan Drik van Engelen deel uitmaakte en de voordrachten, gedichten en toespraken die daarvoor uit zijn pen rolden. De Echo van het Zuiden publiceerde graag de gedichten die Drik, als een stadsdichter avant la lettre, bij speciale gelegenheiden schreef, want ‘… zijn schrijvers- en dichterstalent was heel wat meer dan gewoon alledaags, getuige de vele artikelen en gedichten die hij wijdde aan verdienstelijke personen of bijzondere gebeurtenissen. Doordat hij steeds de gunstige en eerlijke toon wist aan te slaan, werd z’n schrijven door de Waalwijkse bevolking steeds meer en meer geapprecieerd.[1]

Hendrikus van Engelen, ‘een onzer meest befaamde kleinkunstenaars,’ overleed in Waalwijk op 16 april 1962.


Inhoud

Appendix

Bronnen

  • De Echo van het Zuiden, diverse edities.

Voetnoten


  1. De Echo van het Zuiden, 20 april 1962.

Zie ook


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen