Constantinus Stauthamer

Uit WaalwijkWiki
(Doorverwezen vanaf Cephas Stauthamer)
Ga naar: navigatie, zoeken
Cephas Stauthamer
Cephas Stauthamer.jpg
Persoonsgegevens
Naam Constantinus Stauthamer
Geboren Den Haag, 09-12-1899
Overleden Amsterdam, 05-04-1983
Burgerlijke staat Gehuwd met Maria E. Dekker en Josje Smit
Overige gegevens
Beroep(en) Onderwijzer en beeldend kunstenaar

Constantinus (Cephas) Stauthamer (Den Haag, 9 december 1899 – Amsterdam, 5 april 1983) was een zoon van Antonius Stauthamer en Anna Maria Crombeen. Hij was aanvankelijk broeder-onderwijzer en werd later beeldend kunstenaar.

Als broeder Cephas van de Congregatie van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria (de ‘Broeders van Maastricht’) kwam Stauthamer op 15 oktober 1919 vanuit Maastricht naar Waalwijk om onderwijzer te worden aan de St. Petrusschool. Vanuit Waalwijk behaalde hij nog zijn aktes L.O. Frans (1923) en Duits (1927).

In Waalwijk snelde zijn roem hem vooruit door de decors die hij vervaardigde voor diverse verenigingen en voorstellingen, alsmede zijn inzet voor de verfraaiing van de jaarlijkse kindheidsoptochten. In 1921 maakte hij bijvoorbeeld samen met zijn goede vriend Theo van Delft de decorstukken voor de opvoering van ‘Saul en David.’ Beide kunstenaars verzorgden ook regelmatig samen de grime bij toneelvoorstellingen.
Ook voor de Broeders zette Cephas zijn creatieve talenten in. Zo was het decoratieve schilderwerk in de kloosterkapel van zijn hand en maakte hij een beeld voor de kloostertuin.

Begin 1929 werd broeder Cephas in verband met ‘een zeer ernstige ziekte’ enkele maanden opgenomen in een ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch. Anderhalf jaar later was het hem om gezondheidsredenen nog steeds niet toegestaan om les te geven en toen hij eind januari 1931 werd overgeplaatst naar het broederklooster aan de Stadhouderskade in Amsterdam, besloot hij zijn studie tekenen en beeldhouwen aan de Academie aldaar voort te gaan zetten.

Als geschenk voor het nieuwe raadhuis boden de Broeders in 1932 aan het gemeentebestuur een mozaïek aan dat vervaardigd zou worden door broeder Cephas. Omdat hij nog steeds problemen had met zijn gezondheid en bovendien eerst nog een studiereis naar Italië wilde maken om aldaar de mozaïekkunst te bestuderen, duurde het tot eind 1935 voordat het mozaïek officiëel overhandigd kon worden.

Korte tijd later nam broeder Cephas het besluit uit de congregatie te treden en trouwde hij met Maria E. Dekker. Hij begon naam te maken als beeldend kunstenaar en in 1954 volgde zijn benoeming tot leraar beeldhouwen aan de academie voor beeldende kunst ‘Kunstoefening’ in Arnhem. Hij was ook enige tijd voorzitter van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en in 1964 was hij een van de beeldende kunstenaars die een reisbeurs kreeg van het ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.

Op het persoonlijke vlak volgde in het veelbewogen leven van Stauthamer in 1972 nog een echtscheiding, waarna hij in het huwelijk trad met Josje Smit, die evenals haar echtgenoot beeldend kunstenaar was.

Cephas Stauthamer overleed in Amsterdam op 5 april 1983.

Inhoud

Appendix

Bronnen


  • SALHA, Bevolkingingsregister gemeente Waalwijk.
  • SALHA, De Echo van het Zuiden 27 juli 1921, 8 augustus 1923, 16 juli 1924, 24 augustus 1927, 25 mei 1929, 7 januari 1931 en 30 oktober 1935.

Zie ook


Externe link


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen