Stationsstraat

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 1 mrt 2014 om 22:41

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Collectie SALHA/GAW, fotonr.4326.

Stationsstraat is de naam die de gemeenteraad op 2 september 1884 gaf aan (een gedeelte van) de tot dat moment Kloostersteeg genoemde weg. Voordat de benaming ‘Kloostersteeg’ (of Cloostersteeg of Cloostersteghe) in gebruik kwam, werd de eeuwenoude weg aangeduid als Havensteghe.

Vooruitlopend op de bouw van het station van de Staatsspoorweg aan de huidige Burg.v.d.Klokkenlaan in het daaropvolgende jaar, besloot de gemeenteraad op 2 september 1884 de Kloostersteeg voortaan Stationsstraat te noemen. De straat was op dat moment de enige toegangsweg tot de in aanleg zijnde spoorlijn en het toekomstige station. De Mr. van Coothstraat, tegenover het stationsgebouw, kwam bijvoorbeeld pas in 1910 tot stand.
Het voorstel werd tijdens de vergadering ingediend door raadslid Dr. L.G. van Heijst en met algemene stemmen aangenomen.

Of het in 1884 de bedoeling was de gehele Kloostersteeg, vanaf de Markt tot aan de Meerdijk, Stationsstraat te noemen, wordt uit de stukken niet duidelijk. Van een officiële afbakening was echter pas sprake in de raadsvergadering van 22 juni 1911, toen formeel werd vastgelegd dat de Stationsstraat begon aan de Markt en eindigde bij ‘den Staatsspoorweg.’ Tijdens dezelfde vergadering werd besloten dat de voormalige Kloostersteeg vanaf de spoorlijn tot aan de Meerdijk St. Antoniusstraat zou worden genoemd.

In 1923 stelden B&W nog aan de gemeenteraad voor om de Stationsstraat voortaan Kloosterstraat te noemen, verwijzend naar de oude naam die men blijkbaar toch wel waardevol vond. De gemeenteraad was daar echter op tegen, met als argument dat die naam snel zou verworden tot ‘Kloostersteeg’ en de benaming ‘steeg’ niet (meer) bij het imago van Waalwijk paste. [1] Zie in dit verband ook het artikel over de Kloosterweg.

Inhoud

Zie ook:


Appendix


Bronnen


  • SALHA/GAW, Gemeentebestuur Waalwijk 1816-1921, Registers van notulen van de raadsvergaderingen 1824-1922, inv.nr.10, raadsvergadering 2 september1884
  • Idem, inv.nr. 13, raadsvergadering 22 juni 1911.

Voetnoten


  1. Ad van Liempt, ‘Van landweg tot Stationsstraat,’ De Klopkei, 36e jaargang, 3e kwartaal 2012.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen