Robert Joseph Johan Lambooy

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Robert Lambooy
Collectie GAW
Collectie GAW
Persoonsgegevens
Naam Robert Joseph Johan Lambooy
Geboren Den Haag, 16-01-1904
Overleden Vught, 29-03-1992
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester

Robert Joseph Johan Lambooy (Den Haag, 16 januari 1904 - Vught, 29 maart 1992), was burgemeester van Waalwijk van 1 juli 1946 tot 1 oktober 1951.

De plechtige installatie van de nieuwbenoemde burgemeester vond plaats op dinsdag 6 juli 1946 en was groots opgezet. Negenendertig verenigingen, waaronder een rijvereniging, sportverenigingen, de middenstand, een gilde en een harmonie gaven acte de présence. Een rondrit door de gemeente en een avondconcert, gegeven door de plaatselijke harmonieën en zangverenigingen, gaven glans aan de inhuldiging van de man die gedurende vijf jaren de voorzitter zou zijn van het hoogste bestuurscollege van de gemeente, waarvan het stadhuis ook op deze dag verlicht was. Voor Lambooy, die in Leiden zijn meesterstitel had gehaald, was Waalwijk een promotiegemeente. Hij was van 15 september 1939 tot aan zijn benoeming te Waalwijk burgemeester van Deurne geweest.

Bij zijn afscheid in Waalwijk, hij werd per 1 oktober 1951 tot burgemeester van Hengelo benoemd, welke plaats hij nadien nog verruilde voor ’s-Hertogenbosch, werd hij door de raad geprezen om zijn inzet bij de totstandkoming van onder meer het Vredesplein, het standswandelpark met aangrenzende straten, een wegenplan en vooral de woningbouw die in de oplossing van de woningnood moest voorzien. Zijn inbreng bij de tentoonstelling in 1948 werd gereleveerd, evenals de aanleg van sportterreinen. Zijn vertrek werd algemeen als een verrassing gezien.

Burgemeester Lambooy, betiteld als kundig en voortvarend magistraat, bekleedde een aantal bestuursfuncties, onder meer was hij voorzitter van de Middelbare Vakschool voor de Leder en Schoenindustrie, lid van het hoofdbestuur van O.M.O. (Ons Middelbaar Onderwijs) en het Provinciaal Opbouworgaan. Daarnaast bezat hij enkele commissariaten in het bedrijfsleven. Hij werd in april 1951 benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau.

Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jan Rosendaal overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen', De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 32.

Externe link

Meer over burgemeester Lambooy op DeurneWiki

Voorganger:
Reinier J.T. van der Heijden
Burgemeester van Waalwijk
1946 - 1951
Opvolger:
Johannes L.P.M. Teyssen
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen