Philippus Verhagen Metman

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 7 jan 2016 om 20:13

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Flip Verhagen Metman
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Philippus Verhagen Metman
Geboren Gorinchem, 08-11-1775
Overleden Waalwijk, 29-12-1839
Burgerlijke staat Gehuwd met Johanna Florentina Adolphina Eleonora Legou en Henrietta Wilhelmina Meurs
Overige gegevens
Beroep(en) Predikant

Philippus (Flip) Verhagen Metman (Gorinchem, 8 november 1775 – Waalwijk, 29 december 1839) was een zoon van zilversmid Gijsbert Metman en van Anna Cornelia Verhagen. Van 1807 tot aan zijn overlijden in 1839 was hij predikant van de Nederlands Hervormde Gemeente Waalwijk. De familie bewoonde de pastorie aan de Grotestraat 156.

Na zijn studie theologie in Leiden werd Flip op 7 april 1799 bevestigd tot predikant in Vlijmen. Hij trouwde op 17 maart 1805 te Helvoirt met Johanna Florentina Adolphina Eleonora Legou (1775-1810). Hun oudste zoon Gijsbert werd in 1806 in Vlijmen geboren met als achternaam Metman. Dat vader ‘Verhagen Metman’ heette kwam mogelijk voort uit het feit dat men ‘vergeten’ was het huwelijk van zijn ouders in het trouwboek te noteren. Dat huwelijk werd namelijk bij wijze van uitzondering voltrokken ten huize van de ouders van de bruid en dat zou de oorzaak van de omissie zijn. In 1836 werd overigens een officiëel verzoek om kleinzoon Philippus (1836-1908) ook Verhagen Metman (in plaats van alleen Metman) te mogen noemen, door de koning gehonoreerd.[1]

Op 3 mei 1807 verhuisde de predikantenfamilie van Vlijmen naar Waalwijk, waar Verhagen Metman bevestigd werd tot predikant van de Nederlands Hervormde Gemeente. Hier werd in 1808 zoon Leonard geboren. In 1810 overleed Philippus’ echtgenote Johanna. Samen met haar doodgeboren kind werd zij op 19 november alhier begraven.

In 1818 hertrouwde Flip met zijn nicht Henrietta Wilhelmina Meurs.[2] Zij schonk op 11 september 1819 het leven aan een tweeling, Hendrik en Henrietta. Moeder Henrietta overleed negen dagen later, in oktober gevolgd door kleine Henrietta.

Na de grote brand van 1824 in Waalwijk stelden Gedeputeerde Staten een ‘Commissie tot voorziening in de behoeften der ongelukkigen’ in voor de verdeling van de financiële bijdragen die vanuit het gehele land binnenstroomden. Predikant Verhagen Metman werd benoemd tot secretaris van deze commissie, die verder bestond uit de ‘assessoren’ (wethouders) Vermeulen en Lennaarts, gemeenteraadslid Johannes van Heijst en pastoor Leopold van Dingenen.

Enkele dagen voor zijn emeritaat overleed Philippus Verhagen Metman te Waalwijk op 29 december 1839.

Appendix

Bronnen


  • SALHA, Archief Nederlands Hervormde Gemeente Vlijmen en Hedikhuizen 1610-1955, Bijlage Predikanten te Vlijmen.
  • SALHA, Burgerlijke stand Vlijmen en Waalwijk.
  • Hans van den Heuvel, Het geslacht Verhagen, Nieuwsblad Historische Vereniging Ameide en Tienhoven (2009-1).
  • J. van der Hammen Nicz., Herdenking van het 100-jarig bestaan van het Orgel in de Hervormde Kerk te Waalwijk, De Echo van het Zuiden (19 mei 1923).

Voetnoten


  1. Koninklijk Besluit van 22 november 1836. Deze Philippus Verhagen Metman was een zoon van Leonard Metman en Gesina Catharina Scholten van Gansoijen. Van 1875 tot aan zijn overlijden in 1908 was hij burgemeester van Rijswijk.
  2. Henrietta was een dochter van Jacob Meurs (secretaris van St. Michielsgestel en notaris aldaar) en Anna Verhagen. Deze Anna was een zus van Anna Cornelia Verhagen, de moeder van Philippus Verhagen Metman. De familie Verhagen was afkomstig uit Veen. Vader Philippus Verhagen was schout en secretaris van Veen en Aalburg, schout in het Land van Heusden en heemraad van het Waterschap Hooge Maasdijk van Stad en Lande van Heusden.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen