Leonard Metman

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Leonard Metman
Leonard Metman (collectie Parlementair Documentatie Centrum)
Leonard Metman (collectie Parlementair Documentatie Centrum)
Persoonsgegevens
Naam Leonard Metman
Geboren Waalwijk, 02-05-1808
Overleden Paramaribo (SR), 05-10-1860
Burgerlijke staat Gehuwd met Gesina Catharina Scholten van Gansoijen
Overige gegevens
Beroep(en) Advocaat en commissaris van de koning.

Leonard Metman (Waalwijk, 2 mei 1808 – Paramaribo (SR), 5 oktober 1860) was een zoon van predikant Philippus Verhagen Metman en Johanna Florentina Adolphina Eleonora Legou. Hij was advocaat van beroep en werd op 28 december 1859 benoemd tot commissaris van de koning voor de West-Indische wetgeving.

Na zijn opleiding aan de Latijnse school te Gorinchem te hebben afgerond, werd Leonard op 5 juli 1826 ingeschreven als student te Utrecht. Hij studeerde aanvankelijk theologie, maar maakte weldra de overstap naar de faculteit der rechtswetenschappen. Hij onderbrak zijn studie Romeins en hedendaags recht om als sergeant van de vrijwillige jagers van de hogeschool deel te nemen aan de Tiendaagse Veldtocht van 1831, waarvoor hij later het Metalen Kruis ontving. Na zijn promotie op 9 oktober 1832 op de dissertatie ‘De Delictis Agrariis,’ vestigde hij zich als advocaat in Den Haag.

Op vrijdag 17 mei 1833 trouwde Leonard in Waalwijk met de in 1809 in Besoijen geboren Gesina Catharina Scholten van Gansoijen, een dochter van Johannes Petrus Scholten van Gansoijen en Gezina Catharina Elzer. Het jonge paar ging wonen in Den Haag en kreeg daar tenminste vijf kinderen, drie zonen en twee dochters.
De namen van beide families zijn overigens in Waalwijk blijvend aan elkaar verbonden middels een op het orgel van de Kerk aan de haven aangebrachte plaquette. Dat orgel werd nl. in 1823 geschonken door Scholten en ingewijd door predikant Verhagen Metman.

Leonard Metman was van 7 oktober 1850 tot 26 april 1853 lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal voor het kiesdistrict Gouda en in de loop der jaren werd hij benoemd in velerlei commissies. Als ‘amanuensis’ van de commissie die te nemen maatregelen met betrekking tot de Maatschappij van Weldadigheid moest onderzoeken, werd hij in 1843 benoemd tot ridder in de orde van de Eikenkroon. Op 27 september 1852 benoemde de koning hem tot lid van de commissie tot het ontwerpen van wetgeving voor de Nederlandse West-Indische bezittingen en op 19 juli 1856 tot ridder in de orde van de Nederlandsche Leeuw.

Bij koninklijk besluit van 28 december 1859 werd Leonard benoemd tot commissaris van de koning voor de West-Indische Wetgeving en uitgezonden naar Suriname, waar hij op 26 april 1860 met groot ceremonieel werd ontvangen. Zijn werkzaamheden waren bijna voltooid, toen hij eind augustus ziek terugkeerde van een reis naar Marowijne. Aanvankelijk leek hij te herstellen, maar uiteindelijk kostte deze ziekte hem op 5 oktober 1860 het leven. De plechtige begrafenis vond plaats op 6 oktober.

Privé was Leonard Metman van 1857 tot 1859 voorzittend Meester van de Haagse Vrijmetselaarsloge l’Union Royale. De Surinaamse Loge Concordia bereidde hem kort na zijn aankomst niet alleen een feestelijke ontvangst, maar bood hem ook het erelidmaatschap aan. Na zijn dood werd in Paramaribo een indrukwekkende rouwloge gehouden.


Appendix

Bronnen


  • SALHA, Bevolkingsregister en Burgerlijke Stand Waalwijk.
  • Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek.
  • Parlementair Documentatiecentrum, Mr. L. Metman.
  • Ds. C. van Schaick, Lijkrede gehouden bij het graf van den Hoog Edel Gestrengen Heer Mr. Leonard Metman, Nieuw Amsterdamsch Handels- en Effectenblad d.d. 26 november 1860.
  • Ph. A. Samson, Mr. Leonard Metman in Surname, Nieuwe West-Indische Gids, 1955.
  • Nieuwe Rotterdamsche Courant, 17 november 1860.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen