Willem Vincent van Wyttenhorst

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Willem Vincent van Wyttenhorst
Foto Wikipedia
Foto Wikipedia
Persoonsgegevens
Naam Willem Vincent van Wyttenhorst
Geboren ca. 1613
Overleden Horst, 04-04-1674
Burgerlijke staat Gehuwd met Wilhelmine van Bronckhorst en Cecilia Catharina van Boeckholt, markiezin van Hoensbroek
Overige gegevens
Beroep(en) Heer van Besoijen

Willem Vincent van Wyttenhorst (ca. 1613 – Horst, 4 april 1674) was een zoon van Johan (II) van Wyttenhorst en Adriana van Schagen (dochter van Jan van Schagen en Anna van Assendelft, die een dochter was van Dirk (IV) van Assendelft). Na het overlijden van zijn broer Johan (III) van Wyttenhorst, werd hij heer van Besoijen, Gansoyen en Drongelen. Door huwelijk en koop voegde hij hier nog aan toe de heerlijkheden Horst, Sevenum en Stad aan ’t Haringvliet. Hij noemde zich baron van Wyttenhorst.

De baron was een groot kunstliefhebber. Hij was de opsteller van de ‘Wyttenhorst-Katalog’ die een inventaris bevatte van zijn indrukwekkende schilderijenverzameling. De schilderijen hingen op de kastelen Gansoyen en Ter Horst. Een van de beroemdste schilderijen die deel uitmaakte van Wyttenhorsts collectie was de Lockhorsttriptiek van Jan van Scorel.

Willem Vincent trouwde tweemaal. Zijn eerste echtgenote was Wilhelmine van Bronckhorst, vrouwe van Stad aan ’t Haringvliet. Zij overleed op 25 mei 1669 te Horst. In 1670 hertrouwde Van Wyttenhorst met Cecilia Catharina van Boeckholt, markiezin van Hoensbroek, met wie hij een zoon en een dochter kreeg.

Willem Vincent baron van Wyttenhorst overleed op 4 april 1674 en werd begraven te Horst. Zijn zoon jonker Johan Willem erfde de heerlijkheid Besoijen.


Appendix

Bronnen


  • Joost Rosendaal, ‘De heren van Besoijen,’ De Klopkei, 3e jaargang, september 1979.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen