T-Ford met motorbrandspuit

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
De motorspuit van de Waalwijkse brandweer op het T-Ford-chassis met links M. Vugts en rechts A. van Wel, 1925 (Collectie GAW, fotonr. 20206).

In 1924 stelde de gemeenteraad een krediet beschikbaar om de in 1921 aangekochte Flader-motorbrandspuit op een T-Ford- chassis te bouwen, zodat men bij een brandmelding sneller ter plaatse kon zijn. Het politiepersoneel, daartoe enigszins vertrouwd gemaakt met de bediening van de motorspuit, zou zich met de T-Ford zo vlug mogelijk naar de plek des onheils begeven.

Een van de eerste branden waarbij de nieuwe T-Ford werd ingezet was die op 25 april 1925 aan de Grotestraat, tegenover de protestantse kerk. Omstreeks negen uur werd er alarm geslagen en direct vertrok de autospuit met politieagent Kuijpers als chauffeur.

Hoewel niet voorkomen kon worden dat de huizen Grotestraat 33 en 35 volledig werden verwoest, kon dankzij deze snelle actie wel om 10 uur het sein ‘brand meester’ worden gegeven en erger voorkomen.

Appendix

Bronnen

Door het vuur. Een eeuw vrijwillige brandweer Waalwijk

Noten

De bij dit artikel geplaatste foto is genomen op het terrein van de Internationale Tentoonstelling voor de Leder- en Schoenindustrie Waalwijk 1925 aan de Burg.v.d.Klokkenlaan.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen