Slangentoren

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Slangentoren
Foto Wikipedia/LeeGer
Foto Wikipedia/LeeGer
Rijksmonument
Monumentnummer 525795
Adres Raadhuisplein achter 2
Oorspronkelijke functie Slangentoren
Bouwjaar 1957
Architect A.J. Kropholler
Datum besluit 09-10-2001

Achter het raadhuis bouwde de firma Wed. A. Aarts en Zonen uit Waalwijk in 1948 een nieuwe garage voor de brandweer. De steeds professioneler wordende organisatie maakte een centrale plaats voor opslag van het brandweermaterieel noodzakelijk. De opening werd verricht op 25 september 1948 door mevrouw Annegien de Hoop, de weduwe van de eerder dat jaar omgekomen brandweercommandant Hendrik de Hoop. Op dezelfde dag werd ook een nieuw blusvoertuig in gebruik genomen.

De garage was 17,50 bij 10,75 meter groot, inclusief een magazijn van 3,40 bij 5 meter.

In 1957 werd naast de garage, naar een ontwerp van de architect van het nabijgelegen raadhuis A.J. Kropholler, een brandweer- of slangentoren gebouwd om de slangen goed te kunnen laten drogen. Deze toren werd gebouwd door aannemer G. Coppens.

Gelijktijdig werden enkele uitbreidingswerkzaamheden aan de bestaande garage uitgevoerd (de deuren moesten bijvoorbeeld aangepast worden, omdat het moderne materieel niet meer naar binnen kon), werd een overkapping aangebracht tussen de garage en de slangentoren en een slangenwasgoot aangelegd.

In 1980 betrok de brandweer de nieuwe kazerne aan de Hertog Janstraat. De brandweergarage achter het raadhuis werd in 1984 gesloopt ten behoeve van de uitbreiding van datzelfde raadhuis. Van de oorspronkelijke overkapping werd later een garage gemaakt.

Afbeeldingen

Bronnen


Drs. Piet Kaashoek, Door het vuur. Een eeuw vrijwillige brandweer Waalwijk.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen