Salvador Fano

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Salvador Fano
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Salvador Fano
Geboren Amsterdam, 20-11-1838
Overleden Waalwijk, 13-12-1905
Burgerlijke staat Gehuwd met Johanna Heijmann
Overige gegevens
Beroep(en) Koopman


Salvador Fano (Amsterdam, 20 november 1838 – Waalwijk, 13 december 1905), zoon van juwelier Joab Haim Fano en Sara Abarbanel Souza, behoorde tot de Portugees-Israëlitische geloofsgemeenschap, was gehuwd met Johanna Heijmann en woonde van 1867 tot aan zijn overlijden in Waalwijk. Hij was koopman van beroep en medeoprichter van de Waalwijkse Kamer van Koophandel.

Ondanks zijn jeugdige leegtijd kreeg Salvador Fano in 1858 officiëel toestemming tot het uitoefenen van de handel in tabak en het drijven van een sigarenfabriek in Amsterdam.[1]

In 1867 vestigde hij zich in Waalwijk, waar hij als procuratiehouder de leiding kreeg over de lederhandel (de voorloper van leerlooierij De Amstel) die Moritz Sigismund Gompen hier in 1864 oprichtte. Na het overlijden van Salvador werd deze handelszaak voortgezet als een filiaal van het Amsterdamse bedrijf van de familie Gompen.

Fano was in 1877 medeoprichter van de Kamer van Koophandel, waarvan hij bovendien vanaf dat moment tot kort voor zijn overlijden vicevoorzitter was. Hij was jarenlang lid van de herensociëteit ‘De Gezelligheid’ en in het maatschappelijk leven van Waalwijk genoot hij veel aanzien.

Volkomen onverwacht overleed Salvador Fano te Waalwijk op 13 december 1905. In een ‘in memoriam’ schreef Herman Zeegers over hem: ‘En hoewel zijn borst, waarvan het innerlijke edel en goed was, niet de versierselen droeg door koninklijke of vorstelijke hand geschonken, het eere-kruis en de eere-medaille der dankbaarheid van armen en hulpbehoevenden zullen dit dubbel vergoeden.

Nadat hun woning aan de Grotestraat 180 in maart 1906 was verkocht, vestigden zijn weduwe en twee dochters zich in Den Haag.

Bronnen


  • Bevolkingsregister en registers burgerlijke stand Waalwijk.
  • De Echo van het Zuiden, 14 en 17 december 1905.
  • Joost Rosendaal, ‘De Joodse bevolking van Waalwijk en Besoyen (1690-1940). Een reconstructie’, De Klopkei (14e jaargang, 2e kwartaal 1990).

Voetnoten


  1. Staatscourant, 23 augustus 1858.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen