Ramp neerstorten V-1 Laageinde

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Ravage ten gevolge van het neerstorten van een V-1 op het Laageinde in Baardwijk (Foto A. Oudkerk, collectie GAW, nr. 20271).

Op zondag 28 januari 1945 ’s ochtends om zeven uur schrikken de bewoners van Baardwijk wakker door een ontzaglijke knal. Een vliegende bom heeft zich achter het Laageinde in de grond geboord. Vier woningen worden totaal vernield en vijftien woningen zijn op slag onbewoonbaar, terwijl dertig andere beschadigd raken.

Maar wat veel erger is: er zijn acht doden en vijfentwintig gewonden. Het Rode Kruis rukt meteen uit en heeft er de handen vol aan de lijken onder het puin uit te halen (vijf van de doden zijn door verstikking om het leven gekomen). Het werk wordt nog bemoeilijkt door de dikke sneeuw die de straten bedekt. Hulp komt er ook van de verkenners van de Andreas Zijlmansgroep. Er wordt hard gewerkt en om tien uur zijn alle slachtoffers geborgen. De gewonden worden overgebracht naar het noodziekenhuis en de overledenen worden opgebaard in een lokaal van de ‘Zusterschool,’ de rooms-katholieke meisjesschool in de toenmalige Minister Loeffstraat in Baardwijk.

Wat er over is gebleven van de woningen aan de zuidzijde van de straat (Foto A. Oudkerk, collectie GAW, nr. 20584).

Inhoud

Slachtoffers

De dodelijke slachtoffers zijn:


Appendix

Bronnen


Zie ook

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen