Plaquette Inverness

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
GAW, fotonr.GAW196_18059

In aanwezigheid van brigadier G. Andrews, die aan het hoofd stond van een van de bataljons die Waalwijk bevrijdden, onthulden burgemeester Van Schaik en provoost G. Fraser op 29 oktober 1995 een gedenkplaat in Inverness (Schotland).

Het gedenkteken, ontworpen en vervaardigd door Alan Heriot, werd door de gemeente Waalwijk aangeboden aan de 51e Highland Divisie bij het Fort George in Inverness, de voormalige thuisbasis van de Divisie, om uiting te geven aan de dankbaarheid van de Waalwijkse bevolking jegens de Schotten en symboliseert, aldus Van Schaik, ‘de eeuwigdurende vriendschap tussen Waalwijk en de 51 Highland Divisie.’ Het herinneringsteken staat bij de ingang van de kapel in Fort George. Op de plaquette is een doedelzakspeler afgebeeld alsmede drie Schotse militairen met baretten van de bataljons die bij de bevrijding van Waalwijk een rol hebben gespeeld.

De Waalwijkse delegatie bestond naast de burgemeester uit vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, ambtenaren en leden van het comité dat de herdenking van de bevrijding in 1994 had georganiseerd. Op speciaal verzoek van Sir Derek Lang werd het gezelschap vergezeld door de Waalwijkse piperband Thistle Band Pipes and Drums, tegenwoordig Clan Lamont Pipe Band geheten.

Appendix

Bronnen


  • Gemeentearchief Waalwijk, Fotocollectie, informatie bij foto’s.
  • Brabants Dagblad, 17 augustus en 30 oktober 1995
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen