Petrus Hendrikus Pulles

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Petrus Hendrikus Pulles
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Petrus Hendrikus Pulles
Geboren Waalwijk, 11-03-1884
Overleden Mamudju (ID), 20-08-1907
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overige gegevens
Beroep(en) Schoenmaker en fuselier


Petrus Hendrikus Pulles (Waalwijk, 11 maart 1884 – Mamudju (ID), 20 augustus 1907) was een zoon van Johannes Pulles en Wilhelmina Hoppenbrouwers. Hij was schoenmaker van beroep en nam vrijwillig dienst bij de Koloniale Troepen. Postuum werd hij op 5 december 1908 benoemd tot ridder der militaire Willemsorde 4e klasse.

Schoenmaker Petrus Pulles meldde zich als 18-jarige vrijwllig aan bij de Koloniale Troepen. Op 8 december 1902 vertrok hij vanuit Waalwijk naar het Koloniaal Werfdepot in Harderwijk. Daar werden de soldaten in ca. zes weken klaargestoomd voor de dienst om daarna naar Indonesië te vertrekken.

Petrus Pulles kwam om het leven tijdens krijgsverrichtingen op 20 augustus 1907. Bij koninklijk besluit no. 45 van 5 december 1908 werd hij benoemd tot ridder der militaire Willemsorde 4e klasse. In het register van de Kanselarij der Nederlandse Orden is die benoeming als volgt ingeschreven:

Pulles, Petrus Hendrikus
Europeesch fuselier van het leger in Nederlandsch-Indië

Zich onderscheiden bij de krijgsverrichtingen in het Militaire Commandement van Celebes, Menado en Timor, in hoofdzaak gedurende het tweede halfjaar 1907.

20 augustus 1907 – Vermeestering der heuvelversterkingen bij kampong Kassa in het landschap Mamoedjoe (N. Mandhar).

Bij bovenstaande affaire zich zeer dapper en onverschrokken te gedragen door op het oogenblik dat de Javaansche militairen aarzelden voorwaarts te gaan, onverschrokken met een kameraad voorwaarts te snellen, welk moedig gedrag hij met den dood bekocht.


Appendix

Bronnen


  • SALHA, Bevolkingsregister gemeente Waalwijk.
  • Nationaal Archief Den Haag, Kanselarij der Nederlandse orden, nummer toegang 2.02.32, inv nr 291.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen