Pauwels van Assendelft

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken


Pauwels van Assendelft
Foto Genealogie van Assendelft
Foto Genealogie van Assendelft
Persoonsgegevens
Naam Pauwels van Assendelft
Geboren ca. 1537
Overleden 1593
Burgerlijke staat Gehuwd met Alfarda van Boetzelaer
Overige gegevens
Beroep(en) Heer van Besoijen


Pauwels van Assendelft (ca. 1537 – 1593) was een zoon van Dirk (IV) van Assendelft en Adriana van Nassau. Na het overlijden van zijn broer Claes (IV) werd hij op 16 april 1559 beleend met Besoijen (‘hem aanbestorven van zijn broer’) en Albrandswaard (‘hem aanbestorven van zijn moeder’).

Van Pauwels, die gestuurd had in Dôle (Bourgondië, FR), zijn uit archiefonderzoek enkele bezoeken aan Besoijen bekend. Zo nuttigde hij blijkens een bewaarde rekening in 1560 of 1561 een maaltijd in de taveerne van de schout. In 1562 vertrok Pauwels voor een verblijf van drie jaar naar Italië. Hij zou een van de edelen zijn die in 1565 deel uitmaakte van het Verbond van Edelen. Dit Verbond bood Margaretha van Parma een smeekschrift aan waarin werd verzocht de vervolgingspolitiek te staken.
Op 22 februari 1566, ruim een jaar na zijn buitenlandse reis, bezocht Pauwels Besoijen opnieuw, dit keer om te zien of zijn goederen erg geleden hadden door een watersnood.

Pauwels van Assendelft overleed in 1593. Aangezien zijn huwelijk met de twintig jaar jongere Alfarda van Boetzelaer kinderloos was gebleven, werd hij als heer van Besoijen opgevolgd door zijn jongste broer Jan (V) van Assendelft.


Appendix

Bronnen


  • Joost Rosendaal, ‘De heren van Besoijen,’ De Klopkei, 3e jaargang, april 1979.

Externe link


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen