Paard en koe

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Paard en koe
Foto Bert de Vaan
Foto Bert de Vaan
Gegevens beeld
Naam Paard en koe
Locatie Frans Halslaan 17, basisschool de Meerdijk
Ontwerp Oran Otay
Datering 1980
Beschrijving Dierenfiguren: paard (1,40 m hoog) en koe (50 cm hoog).Bij de school bevinden zich nog 3 kleinere figuren: schaap, kat en hond.
Teksten geen.
Techniek speciaal graniet

De dierenfiguren van kunstenaar Oran Otay zijn bijzonder. In Waalwijk heeft hij op verschillende plaatsen zijn handtekening achtergelaten. Kunstwerken waarmee gespeeld kon worden. Nee, móést worden. Met dat oogmerk werden in het begin van de jaren tachtig uit de vaardige handen van Oran Otay onder meer Paard en koe geboren. Een opdracht van het schoolbestuur, want de gloednieuwe basisschool de Meerdijk in Waalwijk moest nog met kunst worden aangekleed. Kunst waar volwassenen van konden genieten, kunst waar kinderen actief mee bezig konden zijn. Op het paard klimmen, net doen alsof je een ruiter of ridder bent: bijna alle leerlingen van de school zullen een keer dat gevoel hebben gekend. Het werk van Otay is uit duizenden herkenbaar. Het heeft een heel eigen stijl: alles is ondergeschikt gemaakt aan de vorm, details zijn zoveel mogelijk weggelaten. Bovendien zijn de beelden gemaakt van een speciaal graniet. Uniek in zijn soort, want geen enkele andere kunstenaar gebruikt het. Dat kan ook niet, want het recept is alleen bij Otay bekend. Hij is er bewust naar op zoek gegaan. 'Brons is voor veel mensen te duur. En kunststof vind ik niet mooi voor mijn ontwerpen. Want mijn dieren moeten leven uitstralen, krachtig zijn.'


Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van de auteur Bert de Vaan overgenomen uit de rubriek 'Beeldig Waalwijk' die hij maakte voor een vroegere website van heemkundekring De Erstelinghe.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen