Orde van de Vergulde Kaai

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Uitreiking van de Vergulde Kaai aan Willem van Hanegem, 14 januari 1972 (SALHA, fotonr. 42376).

De orde van de Vergulde Kaai is een onderscheiding van CV de Kaaischijters.

De bij de orde behorende onderscheiding werd voor de eerste maal uitgereikt op 14 januari 1972 aan voetballer Willem van Hanegem.

Uitreiking van de Vergulde Kaai aan Wim Ruska, 26 januari 1973, met uiterst links ceremoniemeester Peer van den Muggenheuvel alias Piet Brouwer en kanselier Jan de Haan (collectie Jan de Haan).

De tweede Vergulde Kaai was voor judoka Wim Ruska. Hij nam de onderscheiding in ontvangst op 26 januari 1973 tijdens het prinsenbal in het Lido te Waalwijk. In de ‘memorie van aanbeveling’ schreef het bestuur van carnavalsvereniging de Kaaischijters:

Wim Ruska, judoka met wilde haren!!!
In de tijd dat Wim Ruska marinier was, is hij begonnen om uit verveling wat aan judo te gaan doen. Dit trok de aandacht van zijn instructeur, die opmerkte: ‘Jij hebt dezelfde mogelijkheden als een Geesink.’ Achteraf bekeken heeft hij volledig gelijk gekregen. De 110 kilo zwaargewicht is de bezitter van tien Nederlandse, zeven Europese, twee wereldtitels en twee gouden Olympische medailles. Finantieel is het Wim niet naar den vleze gegaan, maar desondanks is hij de sport trouw gebleven, een prestatie die alleen al bewonderenswaardig is. Het spreekwoord indachtig: ‘Gaat het u goed dan heb je vele vrinden, maar is er nood dan zijn er geen te vinden’ is voor Wim altijd een bittere waarheid geweest.
Maar door de steun van zijn vrouw is hij ook hier over heen gekomen; momenteel is hij vader van twee lieve kinderen: Michael (4 jaar) en Monique (7 jaar). Zijn gezin betekent alles voor hem. Wim, die barkeeper en portier is geweest in diverse gelegenheden, kan het leven nu gemakkelijker overzien, daar hij in dienst is getreden bij de gemeente Amsterdam als directeur van een sporthal, terwijl dit tevens inhoudt dat Wim ook is benoemd als coach van de Judo-Bond Nederland. Dit laatste heeft zijn gevoelens voor de sport, de jeugd te begeleiden (geselecteerden) een waardig sluitstuk van zijn prachtige carrière voor het voetlicht gebracht. Wim hiervoor hulde!!!!!

Prinsenvereniging “De Kaaischijters”
Waalwijk, januari 1973


Appendix

Bronnen


  • Brabants Dagblad, 7 januari 1972.
  • SALHA, Documentatie diverse carnavalsverenigingen in Waalwijk, Programmaboekje Prinsenbal CV de Kaaischijters, januari 1973.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen