Musis Sacrum

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Musis Sacrum (GAW 88566).jpg

Musis Sacrum was een concertzaal en bioscoop in Waalwijk.

Het Waalwijkse verenigingsleven speelde zich tot 1900 vooral af in diverse café's en herbergen. Dergelijke gelegenheden waren echter ongeschikt voor grotere optredens. De eerste die dat in Waalwijk inzag was V.J. Gerris, eigenaar van café en logement De Twee Kolommen aan de Grotestraat. In 1878 verbouwde Gerris daarom het lokaal achter zijn uitspanning tot een heuse concertzaal, Musis Sacrum.

De naam ontleende Gerris aan de vereniging die jaren in het lokaal haar bijeenkomsten had gehouden. De feestelijke opening werd verricht door Liedertafel Oefening en Vermaak en het strijkorkest van het 2e Regiment Huzaren. Helaas brandde Musis Sacrum in 1911 af en moest het van de grond af aan opgebouwd worden. Vanaf dat moment bleef de zaal in gebruik voor optredens, concerten en bioscoop.

In het jaar dat Musis Sacrum afbrandde, verrees enkele honderden meters verderop een ander gebouw dat dezelfde functie moest vervullen, De Gildenbond. Na de totstandkoming van De Leest in 1972 nam de betekenis van Music Sacrum snel af en toen ook het bioscoopbezoek bleef dalen moest eigenaar Dick Boers in 1982 de poorten definitief sluiten.

Bron

Jack Didden, 'De zorgen even vergeten. Sport, recreatie en cultuur' in: Frans Vercauteren, Jan Roosendaal en Jac. Biemans ed., Waalwijk, 700 jaar kloppend hart van de Langstraat (Waalwijk 2003) blz. 287 en 289.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen