Leonardus Dominicus van Heijst

Uit WaalwijkWiki
(Doorverwezen vanaf Leonardus D. van Heijst)
Ga naar: navigatie, zoeken
Leonardus D. van Heijst
Collectie GAW, fotonr. 10481
Collectie GAW, fotonr. 10481
Persoonsgegevens
Naam Leonardus Dominicus van Heijst
Geboren Waalwijk, 16-11-1785
Overleden Waalwijk, 20-04-1866
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester

Leonardus Dominicus van Heijst (Waalwijk, 16 november 1785 – Waalwijk, 20 april 1866) was burgemeester van Waalwijk van 18 februari 1836 (K.B. 19 januari 1836 nr. 97) tot 1 september 1861.

Op de voordracht van de raad voor een opvolger voor Van Meerwijk stonden drie personen: de twee zittende wethouders Lennaarts en Vermeulen en een recente inwoner van Waalwijk, L.D. van Heijst. De laatste werd uitverkoren. De beide wethouders zouden nog zeer lang in functie blijven. Men kan zich zelfs afvragen of hun kandidatuur wel serieus was. Voor alle partijen was Van Heijst een ideale kandidaat. Gezien de moeite die het gewoonlijk kostte om een goede burgemeester te vinden, was zijn beschikbaarheid een geschenk uit de hemel.

Van Heijst was geen vreemde in Waalwijk. Hij was er zelfs geboren. Zijn vader Laurens, timmermansbaas en herbergier, was al veertig jaar actief in de lokale politiek. Toen bleek dat de jonge Leonardus meer kon dan zijn vader in de timmerwinkel opvolgen, ging hij zich verder in de meetkunde bekwamen. In dat vak was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw veel te doen, omdat toen juist het kadaster werd ingevoerd. L.D. van Heijst werd ingenieur-verificateur in ’s-Hertogenbosch, tweede verantwoordelijke voor de invoering van het kadaster in Noord-Brabant. In 1833 was dit werk voltooid. Van Heijst, nog geen vijftig jaar oud, werd op een royaal wachtgeld gesteld en keerde naar zijn geboorteplaats terug.

In tegenstelling tot zijn voorgangers ontpopte hij zich als een krachtig burgemeester. Als liberaal katholiek wist hij de spanningen tussen de gezindten bekwaam in de hand te houden. Op het roerige schoenmakersvolk had hij een opmerkelijke greep. Op kritieke momenten was hij in staat oproer te voorkomen, of zodanig te beperken dat het onschadelijk bleef. Van Heijst had een persoonlijke, sterk paternalistische verhouding met zijn minderbedeelde plaatsgenoten. In strenge winters gaf hij hen werk op zijn uitgestrekte landerijen. Velen hielp hij door voorspraak of anderszins zijn invloed te laten gelden. Hiermee creëerde hij een clientèle van afhankelijken om zich heen, waarop hij indien nodig een beroep kon doen.

Van Heijst aarzelde niet om in zijn hoedanigheid van publiek aanklager van het kantongerecht in buurgemeentes in te grijpen. Ook zijn functie als lid van Provinciale Staten (1838-1849) gaf hem volop gelegenheid om op bovenlokale schaal gezag uit te oefenen. In 1861 trad hij vrijwillig terug, waarna hij nog twee jaar raadslid bleef.

Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jeroen van Oss overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen', De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 22.

Voorganger:
Hermanus van Meerwijk
Burgemeester van Waalwijk
1836- 1861
Opvolger:
Fredericus A.D. van der Klokken
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen