Joannes Richardus Suermondt

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Johan Suermondt
Johan Suermondt (SALHA, fotonr.40491).
Johan Suermondt (SALHA, fotonr.40491).
Persoonsgegevens
Naam Joannes Richardus Suermondt
Geboren Ravenstein, 15-01-1897
Overleden Waalwijk, 04-10-1951
Burgerlijke staat Gehuwd met Wilhelmina D.M.B. van de Wiel
Overige gegevens
Beroep(en) Leraar lederbereiding


Joannes Richardus (Johan) Suermondt (Ravenstein, 15 januari 1897 – Waalwijk, 4 oktober 1951) was een zoon van Ignaat Suermondt en Maria A.E. van der Wijst. Hij was gehuwd met Wilhelmina D.M.B. van de Wiel met wie hij vijf kinderen kreeg, waaronder Albert en de bekende kunstenaar Wim. Hij was leraar lederbereiding aan de Vakschool voor de Leder- en Schoenindustrie.

Nadat Johan Suermondt zijn opleiding aan de Waalwijkse Vakschool had afgerond, trad hij in dienst bij het familiebedrijf, de Ravo Leder & Schoenfabrieken in Ravenstein. Toen het bedrijf als gevolg van de economische recessie in 1933 failliet ging, vestigde Johan zich met zijn gezin in Waalwijk, waar hij per 1 maart 1934 aangesteld was als leraar lederbereiding aan de Vakschool voor de Leder- en Schoenindustrie en adviseur van het aan de school verbonden ‘technisch bureau voor onderzoek ten dienste van de industrie,’ het latere Lederinstituut T.N.O..

In 1948 bracht Suermondt het boek ‘Technologie der lederbereiding’ uit, een standaardwerk over lederbereiding op chemisch-technische basis.

Om gezondheidsredenen zag hij zich genoodzaakt zijn werkzaamheden per 1 september 1949 neer te leggen. Een oud-leerling sprak bij die gelegenheid ‘De heer Suermondt leerde ons met eindeloos geduld en grote toewijding de weg in de praktijk en in de litteratuur. Zijn accuratesse is spreekwoordelijk, maar bovenal gaf hij ons mee de liefde voor het vak, de liefde voor het looien.’

Johan Suermondt overleed te Waalwijk op 4 oktober 1951.

Appendix

Bronnen


  • De Echo van het Zuiden, 11 november 1948, 1 augustus 1949 en 8 oktober 1951.

Externe links


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen