Gustave Robert Gompen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bob Gompen
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Volledige naam Gustave Robert Gompen
Geboren Amsterdam, 22-05-1913
Overleden Auschwitz, 31-12-1942
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overige gegevens
Beroep(en) Bedrijfsleider
Bijzonderheden overlijden Concentratiekamp
Laatste adres Amsterdam, Uiterwaardenstraat 25


Gustave Robert (Bob) Gompen (Amsterdam, 22 mei 1913 – Auschwitz, 31 december 1942 ) was een zoon van Henri André Gompen en Rosalie Keizer. Hij was ongehuwd en werkte als bedrijfsleider.

Bob Gompen vestigde zich in 1932 in Waalwijk en studeerde aan de Vakschool voor de Leder- en Schoenindustrie. Na voltooiing van zijn opleiding, met het 'praedicaat vrij goed,’ werd hij bedrijfsleider in de Waalwijkse vestiging van het bedrijf van de familie Gompen, de Koninklijke Chroomlederfabriek “De Amstel”.

Op last van de bezetter werden eind 1941 alle joden ontslagen en kwamen de bedrijven in handen van door de Duitsers aangestelde beheerders, de zogenoemde Treuhänder.

Toen de deportatie begon probeerde Bob naar Zwitserland te vluchten. Hij slaagde er in 1942 in om Brussel te bereiken. Hij zocht en kreeg daar de hulp van de agent van 'De Amstel,' de heer Jean de Deijn. [1] Hij slaagde er ook nog in Frankrijk te bereiken, maar toen ging het mis. Tussen het laatste station op Frans grondgebied en de grens met Zwitserland werd hij gepakt. Tot overmaat van ramp had hij ook nog het kaartje bij zich waarop de route stond aangegeven die hij had gevolgd, waardoor De Deijn in grote moeilijkheden kwam.

Bob werd naar Drancy, het Franse Westerbork, gestuurd en van daaruit op transport gezet naar Auschwitz, waar hij op 19 september in de kampadministratie werd ingeschreven. Hij hield het er niet lang vol. Het Rode Kruis kwam na de oorlog tot de conclusie dat hij gestorven moet zijn vóór eind december 1942.

Bob Gompen was toen 29 jaar.

Na de oorlog is voor de zes medewerkers van “De Amstel” die tijdens de oorlog zijn omgekomen een gedenkplaat aangebracht aan het hoofdgebouw van de fabriek. Toen het gebouw werd afgebroken, is die gedenkplaat in privébezit gekomen. Een afbeelding is geplaatst op de website van het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland (zie onder).

Inhoud

Appendix

Bronnen


Voetnoten


  1. Interview Gompen

Externe links


Zie ook


Op het Waalwijkse industrieterrein Haven Zeven is een straat vernoemd naar de familie Gompen.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen