Gijsbertus van Noort

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bartje van Noort
Collectie familie Van Noort
Collectie familie Van Noort
Persoonsgegevens
Naam Gijsbertus van Noort
Geboren Drunen, 02-10-1894
Overleden Waalwijk, 07-09-1960
Burgerlijke staat Gehuwd met Johanna (Anna) Rutten.
Overige gegevens
Beroep(en) expediteur, rijwielhandelaar, autoverhuurder en kastelein

Gijsbertus (Bartje) van Noort (Drunen, 2 oktober 1894 – Waalwijk, 7 september 1960) kwam ter wereld in Drunen als zoon van Adrianus van Noort en Anna Maria Klerks. Na zijn huwelijk met Johanna Rutten vestigde hij zich in Waalwijk en werkte hier als expediteur, rijwielhandelaar, autoverhuurder en kastelein.

Als 14-jarig knaapje was Bartje al enige tijd werkzaam in Waalwijk. Hij stond toen ingeschreven als landbouwersknecht bij boer Van Leyden. Van 1912 tot 1914 werkte hij vervolgens als kelner bij Gerris in De Twee Kolommen. Kort na zijn huwelijk in 1922 kwam hij weer terug naar Waalwijk, ditmaal als chauffeur. Een jaar later ging hij zijn geluk beproeven in de provinciehoofdstad maar Waalwijk bleef kennelijk trekken. In 1926 meldde hij zich namelijk weer als nieuwe ingezetene op het gemeentehuis en ditmaal bleef hij.

Aan het Laageinde startte hij een eigen zaak die een expeditiebedrijf, een bodedienst, een luxe autoverhuurinrichting, een rijwielhandel en een reparatie-inrichting omvatte. Met zijn expeditiebedrijf onderhield hij diensten tussen Waalwijk en respectievelijk ’s-Hertogenbosch en Nijmegen.

In 1950 nam hij het eeuwenoude café aan de Winterdijk 12 over van Marinus van Gogh. Het taxibedrijf (de ‘luxe autoverhuring’) verhuisde mee en de andere bedrijfsactiviteiten werden gestaakt. Met Bartje aan het roer kreeg het café de naam waaronder het in Waalwijk en omstreken ‘wereldberoemd’ zou worden: café De Catacomben!

Gijsbertus ‘Bartje’ van Noort overleed te Waalwijk op 7 september 1960.

Appendix

Bronnen

  • Ineke van den Houdt-Swinkels, ‘Van ’t Marcktschip tot Dijk 12,’ De Klopkei, 35e jaargang, 2e kwartaal 2011.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen