Gijsbertus Sersie

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Gijsbert Sersie
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Gijsbertus Sersie
Geboren Waalwijk, 1-05-1730
Overleden Besoijen, 14-03-1835
Burgerlijke staat Gehuwd met Jacoba Verhoeven en Johanna Soethout
Overige gegevens
Beroep(en) Touwslager, winkelier en slijter


Gijsbertus (Gijsbert) Sersie (Waalwijk, 1 mei 1730 – Besoijen, 14 maart 1835) was een zoon van Arie Sersie en Anna Schut. Hij was touwslager, winkelier, slijter en een van de oudste inwoners van Besoijen.

Gijsbert Sersie trouwde op 1 maart 1767 met Jacoba Verhoeven. Na haar overlijden hertrouwde hij in 1811 met de bijna 40 jaar jongere Johanna Soethout. Zij werd als dochter van Sebastiaan Soethout en Cornelia Snijders geboren in Vrijhoeve-Capelle en overleed te Waalwijk op 21 april 1855.

Gijsbert was een ondernemend man. Hij stond in Besoijen te boek als touwslager, winkelier in kruidenierswaren en slijter. Van de touwslagerij, waarin omstreeks 1820 nog drie knechten emplooi vonden, zijn na 1823 geen vermeldingen meer gevonden. De kruidenierszaak annex ‘openbare winkel,’ waarin onder meer garen en klompen werden verkocht, alsmede de slijterij zette hij voort tot aan zijn dood. Zijn echtgenote verdiende een centje bij als broodslijtster en na het overlijden van Gijsbert zette zij zowel de winkel als de slijterij nog enige jaren voort.

Op bijna 105-jarige leeftijd overleed de zeer geziene Gijsbert Sersie te Besoijen op 14 maart 1835. Hij was, zo meldde de krant, precies ‘honderd en vier jaren, tien maanden en dertien dagen’ oud en had tot aan zijn dood ‘zijne verstandelijke vermogen’ behouden en steeds ‘de achting van alle ingezetenen genoten’.

De begrafenis vond plaats op 18 maart 1835 en werd bijgewoond door het gemeentebestuur alsmede nagenoeg alle notabelen van zowel Besoijen als Waalwijk.


Appendix

Bronnen

  • Leydsche Courant, 23 maart 1835.
  • SALHA/GAW, Burgerlijke Stand Waalwijk en Besoijen.
  • SALHA/GAW, Patentregister Besoijen
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen