Gerardus Cornelis van der Geld

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerard van der Geld
Foto uit De Echo van het Zuiden, 7 augustus 1953.
Foto uit De Echo van het Zuiden, 7 augustus 1953.
Persoonsgegevens
Naam Gerardus Cornelis van der Geld
Geboren Waalwijk, 20-01-1884
Overleden Santo Angelo (BR), 13-01-1965
Overige gegevens
Beroep(en) Priester


Gerardus Cornelis (Gerard) van der Geld (Waalwijk, 20 januari 1884 – Santo Angelo (BR), 13 januari 1965) was een zoon van Johannes van der Geld en Maria Elisabeth Pennings. Zijn al in 1894 overleden vader was schoenmaker van beroep.

Aanvankelijk had het er alle schijn van dat de ook wel ‘Grardje’ genoemde Gerard in zijn vaders voetsporen zou treden. Hij werkte namelijk eerst in de looierij van Ant. van Delft en daarna bij de schoenfabriek van de firma Klijberg-Pernot. Met de geldelijke steun echter van een aantal Waalwijkers, kon hij 1904 gehoor geven aan zijn late roeping. Op 15 februari van dat jaar vertrok hij voor zijn priesteropleiding naar het klooster van de Missionarissen der Heilige Familie in Grave. In de kapel van dat klooster werd hij op 15 augustus 1913 tot priester gewijd. Zijn eerste H. Missen in Waalwijk droeg hij op in zowel de kerk van de St. Antoniusparochie als in de St. Jan. Pastoor Kuijpers sprak bij die gelegenheid de woorden ‘… weleer aan den werkmansstoel…thans aan het Heilig Altaar.’

Na een verblijf in het missiehuis van de paters in Kaatsheuvel, vertrok pater Van der Geld in 1921 voor de eerste maal naar de missie in Brazilië. Zijn eerste post bevond zich in Macapé, precies op de evenaar. Vervolgens trok hij 30 jaar lang door de rimboe om het geloof te verkondigen. Later kreeg hij weer een vaste standplaats en wel in Santo Angelo in de staat Rio Grande do Sul.

Viermaal zou hij voor een vakantie terugkeren naar Waalwijk. In 1953 herdacht hij in Nederland zijn 40-jarige priesterwijding, tien jaar later vierde hij hier zijn gouden jubileum. Nadat hij in Brazilië al een aantal malen aan de dood was ontsnapt (hij overleefde een drietal hevige koortsaanvallen, een auto-ongeluk op een hoge dijk alsmede een schipbreuk op de Amazone) moest begin 1964 zijn terugkeer naar de missiepost Santo Angelo wegens ziekte enige tijd worden uitgesteld. In het Waalwijkse ziekenhuis meldde hij zich namelijk met de vraag ‘Bestaat er gevaar voor longontsteking, dokter?’ Het antwoord van de dokter luidde: ‘Nee, die heeft u al!

Op 80-jarige leeftijd vertrok Van der Geld in december 1964 voor de vijfde maal naar Brazilië. Kort na aankomst werd ‘padre Geraldo’ ziek en overleed in Santo Angelo op 13 januari 1965.

In Waalwijk leeft zijn naam voort in de naar hem vernoemde Pater van der Geld basisschool.

Appendix

Bronnen


  • SALHA, Burgerlijke stand en bevolkingsregister Waalwijk.
  • De Echo van het Zuiden, 4 mei 1921, 7 augustus 1953, 1 februari 1965.
  • De Tijd, 14 augustus 1963.
  • Website Pater van der Geld basisschool.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen