Frederik van der Steen

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik van der Steen
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Naam Frederik van der Steen
Geboren ‘s-Hertogenbosch, 21-04-1825
Overleden Waalwijk, 01-09-1869
Burgerlijke staat Gehuwd met Anna Stada
Overige gegevens
Beroep(en) Cipier

Frederik van der Steen (’s-Hertogenbosch, 21april 1825 – Waalwijk, 1 september 1869) was een zoon van schoenmaker Lambertus van der Steen en Allegonda Theresia van der Heijden. Hij was cipier van beroep en werd op 1 september 1869 in Waalwijk vermoord.

Frederik van der Steen trouwde op 19 juli 1855 op Terschelling met de aldaar op 26 maart 1832 geboren Anna Stada. Na zijn huwelijk keerde hij met zijn bruid terug naar ’s-Hertogenbosch, waar zowel Frederik als Anna gedurende negen jaar in de plaatselijke gevangenis werkten.

Op 31 mei 1864 vestigde het echtpaar zich in Waalwijk, waar Frederik was aangesteld als cipier van het huis van bewaring, en vestigde zich in de bij de functie horende cipierswoning, die gelegen was tussen de Grotestraat en de Winterdijk, achter het huis van bewaring. De woning had als adres C 62. In augustus 1866 nam Frederik marechaussee Mokcaarts in de kost. Weldra bleek dat Frederiks echtgenote Anna en de marechaussee elkaar meer dan aardig vonden en al gauw gonsde het in Waalwijk van de geruchten. Uiteindelijk koos Anna begin 1869 voor haar echtgenoot en beëindigde zij haar relatie met Mokcaarts.

Die kon zijn verdriet echter maar moeilijk verwerken. Uiteindelijk stemde hij ermee in te verhuizen naar ’s-Hertogenbosch. Met twee pistolen op zak vertrok hij echter op 1 september 1869 vanuit de provinciehoofdstad te voet naar Waalwijk. Hij had het voornemen, zo zou hij later verklaren, zich voor de ogen van Frederik en Anna van het leven te beroven.

’s Avonds echter werd Frederik van der Steen dodelijk getroffen door een kogel uit het pistool van Henricus Mokcaarts.

Appendix

Bronnen


Marius van Loon, ‘Moord bij C62,’ De Klopkei, (38e jaargang, 1e kwartaal 2014).

Externe link

Zie voor de volledige biografie ‘Henricus Josephus Johannes Mokcaarts. Zijn levensgeschiedenis van wieg tot graf’ de website van Blokhuispoort.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen