Brand Van Haren 1934

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Brand bij schoenfabriek Van Haren, 28 december 1934 (collectie SALHA/GAW, fotonr.40350).

Iets na twee uur in de middag van vrijdag 28 december 1934 brak als gevolg van laswerkzaamheden en vervolgens het ontploffen van een vat rubberlijm brand uit in de opslagplaats van zeer licht brandbare stoffen in de schoenfabriek van Van Haren aan het Hoogeinde. Door de ontploffing raakten twaalf personeelsleden gewond.

In verband met de aanleg van centrale verwarming vonden in de schoenmakerij laswerkzaamheden plaats. De verwarmingsbuizen liepen via een gat in de muur door van de schoenmakerij naar de kelder. die dienst deed als opslagplaats van de licht brandbare stoffen. Op een gegeven moment sprongen enkele vonken van het lasapparaat door het gat in de muur over naar de kelder. Daar ontstond brand, die gepaard ging met een enorme rookontwikkeling. Personeelsleden snelden toe met brandblusapparatuur om de brand te blussen.

De Waalwijkse brandweer was ook snel ter plaatse, maar had heel wat werk met het uitrollen van de slangen, omdat het grootste gedeelte van het bluswater gehaald moest worden uit het afwateringskanaal. Op de brug werd een zuigslang uitgeworpen, maar de pomp weigerde dienst. Men besloot daarom de ‘motorspuit’ naar beneden te rijden om de afstand tussen slang en water zo klein mogelijk te maken.

Ongeveer een kwartier na het uitbreken van de oorspronkelijke brand klonk een hevige knal en sloeg een grote vlam vanuit het gangetje van de kelder naar buiten. Daarbij raakten twaalf mensen gewond, waarvan sommigen ernstig. Zij werden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis.

Na ongeveer 20 minuten was de brand geblust.

Afbeeldingen

Bronnen


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen