Brand Thalia 1965

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Brand bij Thalia, 11 september 1965 (foto J. de Bont, collectie SALHA/GAW, fotonr. 87051).

Op zaterdag 11 september 1965 werd Café-Dancing Thalia getroffen door een brand. Om 11 uur 's morgens sloegen grote dikke rookwolken uit de concertzaal naar buiten. Er was geen sprake van een grote uitslaande brand. Het vuur was ontstaan in een opslagruimte onder het toneel die ook via een opening in de achterbuitenmuur toegankelijk was. Vermoed werd dat kinderen zich op die manier toegang tot de opslagruimte verschaften en met vuur hebben gespeeld.

Nadat de brandweer het vuur had geblust, bleek de schade aan het inwendige van de zaal zo groot te zijn, dat herstel te kostbaar bleek. Thalia werd gesloten en het bedrijf werd opgeheven. De verenigingen die bij Thalia thuis waren vonden een nieuw onderkomen bij onder meer De Gecroonde Leersse, Romantica en Lido.

Op 25 september 1965 besloot de gemeenteraad van Waalwijk grond en gebouw van eigenaar en uitbater Marinus van Bracht te kopen voor de som van fl. 153.800,--. Het gemeentebestuur was van mening dat de locatie van het leegstaande gebouw zich uitermate goed leende voor het toen in ontwikkeling zijnde plan voor een nieuw en modern stadscentrum .

Van het cafégedeelte, dat in feite onbeschadigd was, heeft Drogisterij Van Oss-Van Buren (de buurman van Thalia) tijdens een verbouwing van de eigen winkel eind 1965 nog enkele maanden gebruik gemaakt als tijdelijke verkoopruimte.

Daarna ging de gemeente tot sloop van het pand over. Op het vrijgekomen perceel werd een winkelpand gebouwd waarin speelgoedconcern Bart Smit een winkel opende.

Appendix


Bronnen

Ad Nijssen, 'Thalia', De Klopkei, (37e jaargang, 2e kwartaal 2013).

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen