Bar Hertog Jan

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een cognacvat vormde de bijzondere entree van de aanvankelijk in Bar Hertog Jan gevestigde soos Memphis Gold (SALHA, fotonr. GAW199_5326).

Bar Hertog Jan werd op 13 april 1968 geopend in het pand Grotestraat 137-139 door exploitant Joop van der Lee, die ook de Taxandria-bar uitbaatte.

Direct bij de entree bevond zich links een langwerpige bar. Rechts was een verhoogd gedeelte met diverse zitplaatsen. Via een gang was het achterste gedeelte van de zaak te bereiken, waar een dansvloer was gemaakt, een halfronde bar en 60 zitjes. De inrichting, met onder meer van fraai houtwerk voorziene wanden, werd ‘oud Hollands’ of ook wel ‘oud-Brabants’ genoemd.

Daags na de opening ging in Bar Hertog Jan ook een nieuwe, exclusieve soos van start: Club Memphis Gold. Al binnen enkele maanden vond een interne verbouwing plaats, waardoor de soos vanaf oktober 1968 de beschikking had over een eigen ingang aan de westzijde van de zaal. De van meet af aan veelbesproken nieuwe entree bestond uit een ruim 1,80 meter diep cognacvat met een doorsnede van 1,20 meter!
Soos Memphis Gold verhuisde in de zomer van 1969 naar de Stationsstraat.

De Hertog Jan Bar ging tot 1974 door met het organiseren van ‘Brabantse avonden,’ waarbij de gasten getrakteerd werden op Brabants roggebrood, Brabantse bollen, Brabantse toetjes en ‘kadetjes van Jetje.’ Barkeepers waren onder meer Bergmans, Lammers en Koos Pelders.

Medio 1974 werd de horecazaak overgenomen door J. Bender, die in het pand de Manuela-bar ging exploiteren.


Appendix

Bronnen

  • De Echo van het Zuiden, 12 april 1968, 24 oktober 1968, 14 augustus 1968
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen