Arnoldus Adrianus Cornelius Verwiel

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Arnold Verwiel
Arnold Verwiel Senior.jpg
Persoonsgegevens
Naam Arnoldus Adrianus Cornelius Verwiel
Geboren Baardwijk, 04-06-1889
Overleden Waalwijk, 14-04-1951
Burgerlijke staat Gehuwd met Cornelia Thadeo IJpelaar
Overige gegevens
Beroep(en) Adjunct-directeur schoenfabriek en ondernemer

Arnoldus Adrianus Cornelius (Arnold) Verwiel (Baardwijk, 4 juni 1889 – Waalwijk 14 april 1951) was adjunct-directeur van een schoenfabriek en grondlegger van Arnold Verwiel B.V., Nederlands oudste nog bestaande bedrijf in de relatiegeschenkenbranche.

Rechtstreeks vanaf de lagere school kwam Arnold Verwiel in 1905 als assistent op de boekhouding in dienst bij effectencommissionair Le Blanc in Baardwijk. Een jaar later maakte hij de overstap naar de afdeling boekhouding van Stoomschoenenfabriek A.H. van Schijndel in Waalwijk, waar hij in 1916 benoemd werd tot procuratiehouder en in 1931 tot adjunct-directeur. Als een gevolg van de wereldcrisis moest Van Schijndel echter enkele maanden later de deuren sluiten en het voltallige personeel ontslaan.

Arnold Verwiel ging niet bij de pakken neerzetten en besloot zich als zelfstandige te gaan bezighouden met de handel in en fabricage van fijne lederwaren, leder en fournituren, relatiegeschenken, religieuze en cadeauartikelen etc. Hij richtte hiertoe ‘Handelmaatschappij Waalwijk’ op, waarvan de handelsbenaming in de loop der jaren geëvolueerd is tot Arnold Verwiel B.V.

Van 1 september 1939 tot 1 april 1943 had Arnold Verwiel op verzoek van burgemeester Moonen de leiding over de Distributiekring Waalwijk.

Naast zijn drukke en verantwoordelijke baan bij Van Schijndel en later de werkzaamheden voor het eigen bedrijf, maakte Arnold Verwiel ook in ruime mate tijd vrij om zich in te zetten voor de Waalwijkse samenleving. Hij was aanvankelijk secretaris en van 1931 tot aan zijn overlijden voorzitter van het Wit-Gele Kruis. Op 29 augustus 1928 werd hij bestuurslid van Waalwijks Belang, in 1948 lid van het hoofdbestuur van de tentoonstelling ‘Waalwijk 1948’ en vanaf 1949 hoofdbestuurslid van de internationale tentoonstelling die in 1953 onder de naam SLEM gehouden zou worden. Verder was hij in 1944 medeoprichter en lid van ‘Waalwijks Herstel’ (waaruit de Fabrikantenkring Waalwijk zou ontstaan) en van 1941 tot aan zijn dood in 1951 secretaris/penningmeester van de Stichting Nijverheidsschool Waalwijk e.o.

Zijn ontspanning vond hij in het vissen en dan met name bij de door hem in 1926 opgerichte en nog steeds bestaande vis- en vriendenclub Het Puiloog.

Appendix

Bronnen

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Ineke van den Houdt-Swinkels gebaseerd op ‘Historie in bedrijf, Arnold Verwiel B.V. viert tachtigjarig bestaan,’ De Klopkei, 37e jaargang, 2e kwartaal 2013.

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen