Villa Lederhandel

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 3 jan 2016 om 13:14

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
GAW, fotonr. 41365

Omstreeks 1864[1] werd op een perceel ten westen van de Waterstaatskerk en het klooster in Besoijen een herenhuis gebouwd voor Mr.Jacob van Heusden (1828-1879). Van Heusden was kantonrechter en woonde op dat moment in Waalwijk.

De woning, in de notariële akten en de krant later ‘Villa Lederhandel’ of ‘Huize Leerhandel’ genoemd, telde vijf bovenkamers, een keuken, een kelder ‘en verder gerief.’ Op het perceel bevonden zich verder nog een apart staand washuis alsmede enkele koetshuizen en stallen. Het geheel was omgeven door tuinen en boomgaarden en in de voortuin stond een theehuis met een koepelvormig dak.[2]

In 1876 werd het pand, inclusief de kort daarvoor in de achtertuin gebouwde leerlooierij, eigendom van Christiaan Gloudemans. Toen deze acht jaar later failliet ging, namen de gebroeders Spierings uit ‘s-Hertogenbosch als hypotheekverstrekkers het onroerend goed in eigen beheer en verhuurden het in gedeelten aan particulieren.

Tegen 1890 realiseerde de pastoor van Besoijen zich dat de in 1851 gebouwde Waterstaatskerk weldra te klein zou zijn voor zijn uitdijende parochie. Hij achtte de voortuin van Villa Lederhandel de meest geschikte locatie voor het bouwen van een nieuwe kerk. De villa zelf en de achtertuin zouden dan gebruikt kunnen worden voor de gewenste uitbreiding van het klooster met een gasthuis. Na overleg met zijn kerkbestuur vroeg de pastoor aan het bisdom uiteindelijk goedkeuring voor de aankoop van Villa Lederhandel. De bisschop stemde toe en op 22 augustus 1890 werd voor notaris Bink de koopakte ondertekend. De huurders van de villa konden er voorlopig blijven wonen en de looierij werd verhuurd aan J. Broeders.[3]

Bij akte van 8 januari 1904 werden villa en tuin voor 12 jaar verhuurd aan de Marechaussee ‘om te dienen tot kazerne der te Besoijen verblijf houdende brigade der Koninklijke Marechaussee.’ Deze huurovereenkomst zou uiteindelijk verlengd worden tot 1 juli 1955.[4] Ondertussen was de nieuwe kerk van Besoijen in 1927 gebouwd op een terrein pal achter de Waterstaatskerk.

Vanaf 1955 werd de kazerne bewoond door diverse particulieren, tot de gemeente de grond nodig had voor haar uitbreidingsplannen. Het gemeentebestuur van Waalwijk werd eigenaar vóór 23 december 1968 en nadat het pand nog even diende als tijdelijke huisvesting voor een peuterspeelzaal, werd het in 1972 gesloopt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. GAW, Notariëel Archief Waalwijk, inv. 314, koopakte aangrenzend land voor tuinen, 15 dec 1864.
  2. De Tijd, 10 april 1876, aankondiging veiling door notaris Bink.
  3. GAW, Archief R.K. parochie Maria Onbevlekt Ontvangen te Besoijen, inv.nr. 194.
  4. GAW, Archief R.K. parochie Maria Onbevlekt Ontvangen te Besoijen, inv.nr. 195-198.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen