Kloostersteeg

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 22 jan 2014 om 22:59

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Maquette Klooster Nazareth, vervaardigd door Henk Stokwielder (SALHA/GAW, fotonr.18087).

Kloostersteeg is de benaming voor de oude, zuidelijke toegangsweg tot Waalwijk, die voordien ‘Havensteghe’ genoemd werd en de huidige Stationsstraat, St. Antoniusstraat en Kloosterweg omvatte.

Door de stichting van Klooster Nazareth aan de Havensteghe in 1471 veranderde de naam in de loop van de tijd in ‘Cloostersteeg,’ in later jaren gespeld als ‘Kloostersteeg.’

De Kloostersteeg was oorspronkelijk een landweg tussen de akkers en weilanden in de Binnenpolder ten zuiden van Waalwijk, vanaf de Grotestraat tot aan de Meerdijk. De zandweg, die zo breed was dat twee à drie karren of rijtuigen elkaar konden passeren, werd geflankeerd door sloten en had aan weerszijden verhoogde paden voor voetgangers.

De weg was van groot belang voor de Waalwijkse economie, met name voor de vroeger zeer druk bezochte week- en jaarmarkten. Op marktdagen, zo schreef het gemeentebestuur in 1765, kwamen soms enkele honderden karren per dag door de Kloostersteeg. Jarenlang werd er ook tol geheven. In 1870 bevond de tolpost zich iets ten zuiden van de gasfabriek, toen het einde van de ‘bebouwde kom.’

Na een ‘halfverharding’ met grind in 1868, werd tien jaar later het noordelijke deel over een lengte van een kilometer bestraat met keien, verfraaid met iepen en aan de westzijde voorzien van een trottoir.

In 1884 besloot de gemeenteraad de Kloostersteeg voortaan Stationsstraat te noemen.


Bronnen


  • Brabants Historisch Informatie Centrum, Archief Raad en Rentmeester-generaal der Domeinen, inv.nr. 455.
  • Ad van Liempt, 'Van landweg tot Stationsstraat', De Klopkei, 36e jaargang, 3e kwartaal 2012
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen