Johannes Lambertus Petrus Maria Teyssen

Uit WaalwijkWiki
Versie door Inekevandenhoudt (Overleg | bijdragen) op 13 aug 2013 om 08:00

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan Teyssen
Collectie GAW
Collectie GAW
Persoonsgegevens
Naam Johannes Lambertus Petrus Maria Teyssen
Geboren Druten, 25-05-1910
Overleden Waalwijk, 19-07-1980
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester

Johannes Lambertus Petrus Maria Teyssen (Druten, 25 mei 1910 – Waalwijk, 19 juli 1980) was burgemeester van Waalwijk van 16 maart 1952 (K.B. 6 maart 1952 nr. 10) tot 1 juli 1975.

Traditiegetrouw genoot ook burgemeester Teyssen bij zijn installatie een grootse ontvangst. Teyssen, afkomstig uit het Haagje van Maas en Waal, volgde een gedegen ambtelijke opleiding en deed zijn ervaring op in de gemeenten Escharen (Grave), Bakel en Milheeze, Groesbeek en Oudenbosch. In de laatste gemeente waar hij vanaf 1 maart 1934 tot zijn benoeming tot burgemeester van Waalwijk werkzaam was, bekleedde hij achtereenvolgens de functies van commies ter secretarie, gemeentesecretaris en het ambt van burgemeester (van 15 juni 1942 tot 15 maart 1952). Het was hem gegeven, mede dankzij de hem toegewezen ruime portefeuille (financiën, ruimtelijke ordening, onderwijs, industrialisatie en ten dele ook grondbedrijf en voorlichting) en zijn bestuurlijke kwaliteiten een aantal in het oog springende zaken te realiseren. De omstandigheden daartoe waren aanwezig. Een grote achterstand in woningbouw diende te worden ingehaald en voor de industrie moesten voorwaarden worden geschapen tot opbouw en bloei. Enkele grote bestemmingsplannen, te weten Bloemenoord, Laageinde, Zanddonk en Meerdijk werden de plaatsen voor de broodnodige woningbouw, terwijl de industrieterreinen Zanddonk en het haventerrein de vestiging van bedrijven mogelijk maakte. Die stormachtige ontwikkelingen hadden wel tot gevolg dat bepaalde beeldvormende elementen (monumenten) in de plaats verdwenen.

De modernisering van de haven met de doorsteek naar de Bergse Maas was opvallend. Een cityplan kwam mede door zijn toedoen tot stand. De bouw van De Leest vormde de eerste aanzet tot die uitvoering. Een rioleringsstelsel annex waterzuiveringssysteem werd gerealiseerd. Gunstige voorwaarden werden geschapen voor de scholenbouw voor lager en voortgezet onderwijs. Een nieuw politiebureau kwam gereed. De Maasroute werd aangelegd, maar de spoorlijn Waalwijk-’s-Hertogenbosch kon niet worden gereactiveerd. Door zijn politieke functies, zowel als lid van de Provinciale Staten (1958-1976), als van de Eerste Kamer der Staten Generaal (1959-1980) was hij in staat Waalwijk te promoten. Landelijk was hij hoofdbestuurder van A.R.K.A. en hoofdredacteur van het weekblad van die ambtenarenvereniging. Een aantal jaren was hij voorzitter van de stichting Het Brabants Orkest en eveneens op provinciaal niveau voorzitter van het I.Z.A. (ziekenfonds voor ambtenaren). Hij was lid van het Benelux-parlement en commissaris van de N.V. PNEM en de Koninklijke Nederlandse Heijde Maatschappij. Plaatselijk vervulde hij nog de voorzittersfuncties van het Sint Nicolaas Ziekenhuis, de Middelbare Vakschool voor de Schoen- en Lederindustrie, de Levensschool en die van het Stadsgewest Waalwijk (1965-1975). Zijn werk, omvangrijk voor plaats, provincie, land en daarbuiten, werd bekroond met de onderscheidingen Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Ridder in de Orde van de Heilige Gregorius, de Erepenning van de provincie Noord-Brabant (1980) en Commandeur in de Kroonorde van België.

Vond de viering van zijn twaalfeneenhalfjarig burgemeesterschap nog plaats op traditionele wijze, zijn afscheid, 23 jaar na zijn benoeming, speelde zich in hoofdzaak spontaan en met grote waardering voor zijn veerkrachtige en energieke persoonlijkheid af in De Leest. Een welzijnsmarkt en een avondconcert vormden een aanvullende omlijsting. Geen zoals eerder grootse festiviteiten. Bij zijn begrafenis was de kerk vol. Hij was niet vergeten.

Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jan Rosendaal overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen', De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 33.

Voorganger:
Robert Lambooy
Burgemeester van Waalwijk
1952 - 1975
Opvolger:
Jan van Casteren
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen