Hermanus van Meerwijk

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Hermanus van Meerwijk
Collectie SALHA, fotonr. WAA13894)
Collectie SALHA, fotonr. WAA13894)
Persoonsgegevens
Naam Hermanus van Meerwijk
Geboren Orthen, 15-09-1801
Overleden Waalwijk, 10-12-1835
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester

Hermanus van Meerwijk (Orthen, 15 september 1801 – Waalwijk, 10 december 1835) was burgemeester van Waalwijk van 21 september 1832 (K.B. 27 augustus 1832 nr. 31) tot 10 december 1835.

Met Hermanus van Meerwijk vond het gouvernement een burgemeester die, hoewel katholiek, ook voor de protestanten aanvaardbaar was. De Orthenaar was evenmin als zijn voorganger in het Waalwijkse milieu geworteld. Zijn vader was een welgestelde koopman die in ’s-Hertogenbosch vele bestuursfuncties bekleedde. Zoals veel Bossche katholieken waren de Van Meerwijks gewend met protestanten samen te werken en wellicht daarom koningsgezinder dan hun Waalwijkse geloofsgenoten. Zelf was de nieuwe burgemeester aannemer van publieke werken geweest.

De zeer jeugdige Van Meerwijk aanvaardde zijn ambt in Waalwijk tijdens de zogeheten Status-Quo-periode. In die tijd lagen in Waalwijk, zoals in veel Noord-Brabantse plaatsen honderden militairen ingekwartierd. Dit bracht voor de burgemeester zeer veel en lastig werk met zich mee. De legering was zeer impopulair in het grotendeels Belgischgezinde Waalwijk. Als burgemeester had Van Meerwijk de ondankbare taak om de regeringsmaatregelen uit te voeren. Wellicht zijn het deze zware lasten geweest die zijn vroegtijdig einde in de hand hebben gewerkt. Van Meerwijk overleed op vierendertigjarige leeftijd, na slechts drie jaar burgemeesterschap.

Bron

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jeroen van Oss overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen', De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 21.

Voorganger:
Adrianus J.A. Kuyper
Burgemeester van Waalwijk
1832 - 1835
Opvolger:
Leonardus D. van Heijst
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen