Hendrik de Hoop

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Hendrik de Hoop
Collectie GAW, fotonr.41049.
Collectie GAW, fotonr.41049.
Persoonsgegevens
Naam Hendrik de Hoop
Geboren Haskerland, 10-09-1895
Overleden Waalwijk, 13-01-1948
Burgerlijke staat Gehuwd met Annegien Donk
Overige gegevens
Beroep(en) Architect

Hendrik de Hoop (Haskerland, 10 september 1895 – Waalwijk, 13 januari 1948) was een zoon van timmerman Sander de Hoop en Fetje Harmens Kelderhuis. Hij was opzichter tijdens de bouw van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein, gemeentearchitect, directeur Gemeentewerken en commandant van de brandweer.

Als medewerker van architectenbureau Kropholler kwam Hendrik de Hoop terecht in Waalwijk, waar hij was benoemd tot hoofdopzichter bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis.

Op 1 mei 1934 werd hij gemeentearchitect van Waalwijk, in 1946 volgde zijn benoeming tot directeur Gemeentewerken. In 1939 bouwde hij naar eigen ontwerp een woonhuis aan de Kerkstraat 72. Deze villa is sinds 2001 een rijksmonument.

Hendrik de Hoop werd op 6 november 1934 benoemd tot commandant van de brandweer. De eerste grote brand die hij in die positie meemaakte was die bij Van Haren’s Schoenfabrieken aan het Hoogeinde op 28 december 1934.

Naast zijn drukke werkzaamheden was De Hoop, vader van zeven kinderen, voorzitter van het Oranje-comité en ouderling van de Gereformeerde kerk in Sprang.

Onderweg naar huis vanaf het R.K.C.-terrein, waar hij samen met collega-brandweerman Sjef Vugts de duikers had gecontroleerd, werd Hendrik de Hoop op dinsdag 13 januari 1948 omstreeks half zes ’s middags op de onbewaakte spoorwegovergang nabij de Putstraat gegrepen door een trein en ongeveer 30 meter meegesleurd. Hij was op slag dood.

Een bewoner van de Kerkstraat schreef in een In Memoriam in De Echo van het Zuiden:

Zijn Gods-dienst en zijn dienst aan de naaste die door God op zijn weg was geplaatst, waren zijn enige en allesomvattende roeping. Dit was een norm voor al zijn doen en laten, de lijn die hij in zijn leven volgde. En hij was daarin stoer en consequent naar zijn Friese landsaard.

Hendrik de Hoop werd begraven op 16 januari 1948 op het kerkhof van de Nederlands Hervormde Kerk.


Appendix

Bronnen

Door het vuur. Een eeuw vrijwillige brandweer Waalwijk

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen