Bert Stevens

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bert Stevens
Collectie familie Stevens
Collectie familie Stevens
Persoonsgegevens
Naam Bert Stevens
Geboren Breda, 18-02-1926
Overleden Waalwijk, 29-01-2009
Burgerlijke staat Gehuwd met Marianne van Ree
Overige gegevens
Beroep(en) Docent gezinstherapie en heemkundige.


Bert Stevens (Breda, 18 februari 1926 – Waalwijk, 29 januari 2009) was docent gezinstherapie en in zijn vrije tijd heemkundige.

Hij bracht zijn jeugd deels in Waalwijk door. Na zijn huwelijk met Marianne van Ree vestigde hij zich er definitief. Hij was docent gezinstherapie van beroep en besteedde een groot gedeelte van zijn vrije tijd aan heemkunde in de breedste zin des woords. Eeuwige roem heeft hij zich verworven met de uitgave van Koffie mee sekraai en Gère nog ’n bakske koffie mee sekraai, twee boekjes met door hem verzamelde verhalen in Waalwijks dialect.

Bert Stevens was mede-initiatiefnemer tot de oprichting van Heemkundekring de Erstelinghe en lid vanaf het eerste uur. Samen met zijn echtgenote is Bert vele jaren bestuurslid geweest van de heemkundekring. Vanaf 1984 was hij enige tijd voorzitter. In 1977 werd hij redactielid van het tijdschrift De Klopkei. Na ruim zestien jaar, waaronder een groot aantal jaren als eindredacteur, besloot hij er in 1994 een punt achter te zetten.

Dat Stevens interesse had in het verleden, blijkt onder meer uit de boekwerkjes die hij voor het nageslacht heeft nagelaten. Eerst was hij van plan om liedjes uit de streek te verzamelen. Hij trok daartoe met zijn bandrecorder naar diverse oudere mensen en liet hen zingen. De verhalen die hij bij zijn bezoek aan deze mensen hoorde vond hij op den duur interessanter dan de liedjes.

Het echte schrijven in het dialect begon met een column in het weekblad De Waalwijker. Onder pseudoniem schreef hij stukjes over ‘Walia van Thalia,’ een verzonnen gemeente-elfje.

Deze stukjes sloegen enorm aan en omdat hij zo veel verhalen had verzameld werd besloten om ook deze verhalen op papier te zetten en ontstond een boekje met de titel ‘Koffie mee sekraai.’ De typemachine in huize Stevens rammelde in vlot tempo door en zo verscheen een jaar later het tweede boekje ‘Gere nog 'n bakske koffie mee sekraai.’ Bert publiceerde ook in De Klopkei. Tussen 1974 en 1992 schreef hij in totaal een veertigtal artikelen.

Bert Stevens overleed op 29 januari 2009.


Appendix

Bronnen


  • In Memoriam Bert Stevens, De Klopkei, 33e jaargang, 1e kwartaal 2009.
  • Informatie familie Stevens, 2014.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen