Zygfryd Nasch

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Zygfryd Nasch
Afbeelding gewenst
Persoonsgegevens
Volledige naam Zygfryd Nasch
Geboren Tuchola/Polen, 10-01-1922
Overleden Polen, 31-03-1944
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overige gegevens
Beroep(en) Student en schoenmaker
Bijzonderheden overlijden Concentratiekamp
Laatste adres Waalwijk, Laageinde 15


Zygryd Nasch (Tuchola/Polen, 10 januari 1922 – Polen, 31 maart 1944) is geboren in Polen en kwam in 1938 naar Waalwijk om zich aan de Vakschool voor de Schoen- en Lederindustrie te bekwamen in het schoenmakersvak. Hij woonde aan het Laageinde.

In augustus 1942 ontving een aantal Joodse inwoners van Waalwijk een oproep zich te melden voor Arbeidseinsatz in Duitsland. Al de volgende dag moesten zij vertrekken. Onderduiken was voor hen niet mogelijk, ze hadden er de financiele middelen niet voor of durfden niemand om hulp te vragen.

Gepakt en gezakt stonden Maurits Bremer en zijn zus Alida, Hermann Seinfeld, Ernst Obermeijer, Eugen Pinto en Zygfryd Nasch op 28 augustus 1942 als een treurig groepje op het station van Waalwijk te wachten op de trein naar ’s-Hertogenbosch. Een dag tevoren waren ze hier en daar al handen gaan schudden. Soms moest dat door het raam, want joden mochten de drempel van niet-joodse huizen niet overschrijden. Op het perron namen ze nog afscheid van enkele kennissen. Voor vijf van de zes (Maurits Bremer overleefde de verschrikkingen) zou het een afscheid voor altijd zijn. Onder begeleiding van Waalwijkse politie-agenten, die erop moesten letten dat ze onderweg niet uit de trein zouden stappen, werden ze naar ’s-Hertogenbosch gebracht. Vandaar ging het per trein naar Westerbork, het grote doorgangskamp in Drente.

In Westerbork heeft het groepje maar even gezeten. Al op 31 augustus moest het zestal mee met de wekelijkse dinsdagavond-trein; het vijftiende van de in totaal 93 transporten naar Auschwitz en Sobibor. In Polen moesten de mannen tussen 15 en 50 jaar op een tussenstation uitstappen. Bejaarden, kinderen en vrouwen (onder wie Alida Bremer), gingen door naar Auschwitz.

De vijf mannen verbleven nog ongeveer tien dagen bij elkaar in een kamp in Niederkirch, Opper-Siliezië. Daarna verloren zij elkaar uit het oog. Naar later bleek zijn Hermann Seinfeld en Zygfryd in de nacht en nevel van het Derde Rijk omgekomen. Waar en hoe kon niet achterhaald worden, bekend is alleen dat zij op 31 maart 1944 niet meer in leven waren.

Zygfryd Nasch is niet ouder dan 22 jaar geworden.

Appendix

Bronnen


Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen