Van Brederodelaan

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Van Brederodelaan (collectie SALHA/GAW, fotonr. 4200).

De Van Brederodelaan, vroeger bekend als de Laan van Gragtmans, was gedurende korte tijd onderdeel van de nabijgelegen Dr. Mollerlaan. Op 26 oktober 1950 namelijk besloot de gemeenteraad aan de ‘verbinding tussen de Burg.v.d. Klokkenlaan en de Kerkstraat via de Burg. Moonenlaan’ de naam van Dr. Moller te geven.

Bij nader inzien, zo luidde de motivatie in een voorstel aan de raad van 20 april 1951, achtte het college het echter wenselijker de verbinding tussen de Burg. Moonenlaan en de Kerkstraat afzonderlijk te benamen.

Om bij de bevolking de herinnering aan de geschiedenis ‘levendig’ te houden, deden burgemeester en wethouders de raad het idee aan de hand een of meer straten te noemen naar ‘personen of geslachten die in het feodale tijdperk heerlijke rechten over Waalwijk hebben uitgeoefend’.

De eerste heren van Waalwijk waren bijvoorbeeld achtereenvolgens Reinoud van Brederode, Jan van Brederode en Walraven van Brederode (1364-1407), welke heren ook te Waalwijk hebben gewoond, zoals blijkt uit een in het archief van Besoijen aanwezige akte van paalscheiding tussen Holland en Brabant van 1388, waarin Jan van Brederode Reinoudzn. verklaart dat hij met zijn moeder woont te Waalwijk ‘tussen de Roode Biezen en Normans Putte’, (vermoedelijk ter hoogte van de tegenwoordige Putstraat).

Appendix


Bronnen

  • Gemeentearchief Waalwijk, Gemeentebestuur Waalwijk 1922-1996, inv.nr. 70, Straatnaamgeving en huisnummering 1927-1962.
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen