Theodorus Lodewijk Daniël de Surmont de Bas Smeele

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Theodorus L.D. de Surmont de Bas Smeele
Collectie GAW
Collectie GAW
Persoonsgegevens
Naam Theodorus Lodewijk Daniël de Surmont de Bas Smeele
Geboren Willemstad (Curaçao), 31-01-1863
Overleden Haarlem, 05-12-1923
Overige gegevens
Beroep(en) Burgemeester

Theodorus Lodewijk Daniël de Surmont de Bas Smeele (Willemstad Curaçao, 31 januari 1863 – Haarlem, 5 december 1923) was burgemeester van Waalwijk van 1 september 1907 (K.B. 17 augustus 1907) tot en met 31 december 1921 en van de nieuwe fusiegemeente Waalwijk van 1 januari 1922 tot 5 december 1923.

Op 31 augustus 1907 werd De Surmont de Bas Smeele uitbundig en enthousiast als burgemeester van Waalwijk ingehaald. De festiviteiten rondom de verjaardag van de koningin pasten tevens in het kader van zijn installatie.

Als architect had hij in midden-Brabant naam verworven door het ontwerpen van met name openbare gebouwen. Hij kende Waalwijk omdat hij zich er omstreeks 1903 had gevestigd en vanwege zijn benoeming tot secretaris van de regionale gezondheidscommissie.
In 1914 werd hij benoemd tot plaatsvervangend kantonrechter te Waalwijk.

Na de samenvoeging van Waalwijk, Baardwijk en Besoijen werd hij op 1 januari 1922 burgemeester van de nieuw gevormde gemeente Waalwijk. Tijdens de grote staking bij de schoenfabriek van Van Schijndel trad hij tactvol en diplomatiek op. Gedurende de oorlogsjaren 1914-1918 lag de organisatie van het distributieapparaat in zijn handen.

Hij stimuleerde de bouw van woningen, zijn vorig beroep niet verloochenend, en de bouw van de Rijksvakschool, de Handelsschool en in dat verband de aanleg van de Mr. van Coothstraat. Een goede woningbouw beschouwde hij als een voorwaarde voor de beschaving en ontwikkeling van het volk.

Naast de nevenfuncties hiervoor vermeld, was hij ook voor kortere of langere tijd agent van de voogdijraad te ’s-Hertogenbosch en voorzitter van de Commissie van Beheer van de Vee- en Vleeskeuringsdienst. In De Surmont de Bas Smeele zag men een man met stalen ijver en volharding, eerlijk en superieur. Hij overleed te Haarlem, alwaar hij korte tijd verbleef voor een medische behandeling.

Appendix


Bronnen

  • Het nieuws van den dag, 19 september 1914.

De oorspronkelijke tekst van dit artikel is met toestemming van auteur Jan Rosendaal overgenomen uit: 'Honderdtachtig jaar burgemeesters in Waalwijk, Baardwijk en Besoijen’, De Klopkei (14e jaargang, 3e kwartaal 1990) blz. 28.

Voorganger:
Karel A.M. De van der Schueren
Burgemeester van Waalwijk
1907- 1923
Opvolger:
Eduardus Constantinus Josephus Moonen
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen