Sint Jan Waalwijk

Uit WaalwijkWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint Jan Waalwijk
Sint jan waalwijk.jpg
Publicatiegegevens
Titel Sint Jan Waalwijk, acht eeuwen geschiedenis
Auteur(s) Jeroen van Oss
Uitgave Waalwijk 1994

Het boek Sint Jan Waalwijk beschrijft de geschiedenis van de parochie Sint Jan, vanaf de stichting van Waalwijk in de twaalfde eeuw tot de dag van vandaag [1994]. Acht eeuwen geschiedenis waarin heel wat veranderd is. Die acht eeuwen zagen de bouw van maar liefst vijf parochiekerken. Twee ervan hebben de tand des tijds overleefd: de fraaie gotische kerk aan de haven, sinds 350 jaar in gebruik van de hervormde gemeente en de trotse neobyzantijnse kerk van architect H.W. Valk, de huidige parochiekerk.

U leest echter niet alleen het verhaal van pastoors en kapelaans, misdienaars en kerkgangers, processies, heiligenverering en wierook. In al die eeuwen was de parochiegeschiedenis namelijk onlosmakelijk verbonden met de historie van Waalwijk. Hoe is de stad eigenlijk ontstaan? Waarom is Waalwijk katholiek en zijn zoveel buurdorpen protestants? Hoe waren de verhoudingen tussen schoenmakers en fabrikanten? Hoe komt Waalwijk aan zijn rijke verenigingsleven?

Ruim 150 illustraties maken deze uitgave bovendien tot een aangenaam kijkboek. Met name de oude foto’s zullen bij velen herinneringen oproepen aan de tijd van het ‘Rijke Roomsche leven.’

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Categorieën
Hulpmiddelen